”Den matchen kommer jag aldrig att glömma”

– Den matchen kommer jag aldrig att glömma.

Han pratar förstås om skandalmatchen i Köpenhamn för två år sedan.

I morgon väntar en ny fajt mot Danmark – och ödesmatchen på Råsunda kan mycket väl bli en ny klassiker.

Sverige och Danmark har mötts flera gånger genom historien och vissa matcher etsar sig fast i minnet.

Ni minns väl till exempel 2-2-mötet i EM som senare kom att kallas ”due due” eftersom det var just det exakta resultatet 2-2 som spelade bort Italien från kvartsfinalen.

Den matchen fick hela Italien att rasa och anklaga oss nordbor för att ha konspirerat bort Italien.

Men kanske är det ändå matchen i Köpenhamn, på Parken, för två år sedan som kanske ploppar upp först när ni tänker på matchen mellan Sverige och Danmark.

”Högdramatisk match”

Sverige gjorde en helt otrolig första halvlek, gick upp till 3-0 via två mål av Elmander, och allt såg helt klart ut.

Då satsade Danmark allt på ett kort – och vände på hela matchen.

Lars Lagerbäck har aldrig upplevt något liknande under hela sin karriär.

– Jag har aldrig varit med och upplevt en sådan match. Vi spelar bra i 30-35 minuter och de satsar allt och kommer i kapp till 3-3. Det var en högdramatisk match, säger Lagerbäck.

”Matchen sitter kvar”

Med bara minuter kvar sänkte Christian Poulsen nyss inbytte Markus Rosenberg med en knytnäve.

Tyske domaren Herbert Fandel dömde straff, visade ut Poulsen och blev attackerad av en full dansk supporter som tagit sig in på planen. Matchen bröts och Sverige tilldömdes segern med 3-0.

– Den matchen sitter kvar på något sätt. Vi ville ha in spelarna i omklädningsrummet för att hålla koncentrationen uppe om matchen skulle fortsätta. Den matchen kommer jag aldrig att glömma, den sitter fast extra mycket jämfört med andra matcher, säger Lagerbäck.

Så, bli inte förvånade om vi får se en ny klassiker på Råsunda i morgon.

”Ska vara smarta”

Vad tror ni om Sverige-Danmark, 4-0?

Lagerbäck lovar i alla fall att Sverige kommer att gå för seger och spela offensiv fotboll.

– Vi ska vara smarta när vi anfaller och vi ska anfalla så mycket vi kan.