– Det går inte att beskriva med ord

Uppdaterad 2015-03-03 | Publicerad 2015-03-01

Dalkurds ordförande Ramazan Kizil hjälpte sitt folk i kriget mot IS

SÅG KRIGET MED EGNA ÖGON Ramazan Kizil är tillbaka i Sverige. Med sig har han minnen som han aldrig kommer att glömma.

Han lämnade sitt livsverk för att hjälpa sitt folk i kriget mot IS.

Väl tillbaka i Borlänge bär Dalkurds ordförande Ramazan Kizil på minnen han aldrig kommer kunna sudda ut.

– Vissa saker jag sett går inte att förklara med ord, säger han.

Det är 308 mil från Borlänge till Kobanê. För Ramazan Kizil är avståndet betydligt mindre – bara en tanke bort.

Dalkurds ordförande är född och uppvuxen i det han själv ser som Kurdistan, så när den islamistiska statens framryckningar nådde sin kulmen i början av oktober vägrade han se på utan att ingripa. Natten till den 8 oktober lämnade Ramazan Sverige för att ta sig ner mot Kobanê.

– Jag åkte inte dit för att kriga. Jag åkte dit för att backa upp, för att visa mitt stöd, visa solidaritet och hjälpa till på alla sätt som gick.

Ramazan och hans tre vänner nådde till slut fram till Suruç (Pîrsûs på kurdiska), en stad belägen sju kilometer från Kobanê. Vad de såg när de kom dit? Ett totalt kaos. Det kurdiska partiet HDP hade med kommunens stöd försökt hjälpa de krigs­drabbade som flytt Kobanê.

– Men det räckte inte till, berättar Ramazan.

– De hade inte möjlighet att ta hand om alla som kom dit. De försökte, ordnade tält, köpte mat och vatten, men det räckte inte. Det fanns folk överallt som inte hade mat eller kläder, som bara låg där på gatorna …

”Körde dem rakt till kriget”

Natten därpå begav sig Ramazan mot Kobanê. Staden var omringad av IS stridsvagnar, och den turkiska armén stod uppradad vid gränsen men vägrade släppa igenom de kurder som ville in för att kriga eller hjälpa sitt folk.

– Det var inte bara jag som ville in. Vi var tusentals. Men det fanns inte en chans. Turkarna ville absolut att Kobanê skulle falla, säger Ramazan, som i stället slog läger runt 500 meter från den syriska gränsen.

Ett par nätter senare blev tolv kurdiska kvinnor utvisade från Turkiet till Kobanê, och Ramazan fick i uppgift att agera chaufför.

– Vi körde dem rakt till kriget, genom den turkiska tullen, och lämnade dem vid den kurdiska. Den kurdiska tullen ligger inne i Kobanê och när vi var där … det var inget vanligt krig. Jag har upplevt mycket men det där var något helt annat.

Och där fick ni släppa av kvinnorna?

– Ja, man blev jätteledsen för att lämna dem där. Samtidigt – de visade ingen rädsla. De visste vad de kämpade för. För sitt land, för sitt folk och för mänsklig­heten.

Ramazan Kizil var vid den syriska gränsen i två veckor innan han återvände till Sverige.

Var det som du hade förväntat dig, eller värre?

– Värre. Vissa saker jag sett går inte att förklara med ord. Jag har sett saker jag aldrig kommer glömma. Det fanns stunder då man bara ville sjunka genom marken och försvinna. Vi såg ju kriget med våra egna ögon, hur IS bombade med raketer så att hela Kobanê var rökfyllt. Vi såg hur barn låg på gator utan kläder, och det var inte bara en eller två eller tio – det var hundratals …

Ny säsong väntar

I dag har kurdiska krigare återerövrat runt 200 byar, IS har dragit sig tillbaka. Samtidigt är runt 85 procent av staden Kobanê totalt förstörd. Ramazan Kizil hämtar andan innan han skickar en vädjan till omvärlden.

– De som känner sig som medmänniskor, som känner sig solidariska och demokratiska – det är dags att bygga upp Kobanê nu, så att de som flytt sina hem kan få återvända och leva i lugn och ro. Varje människa – varje stat – har en skyldighet mot mänskligheten och det är dags att visa den nu, säger han.

Själv behöver han koncentrera sig på fotboll. Mitt i allt det här ska hans Dalkurd kliva in i en ny fotbollssäsong. Först genom ett cupmöte mot Gefle i dag.

Kan du fokusera på fotbollen?

– Det är lättare nu än förut. Då var Kobanê på väg att falla. Nu är staden nästan helt befriad, IS är inte starka längre. Jämför man situationen nu med fyra månader sedan så är man lite gladare.

Då är det lättare att tänka på fotboll?

– Ja, självklart. Sen är vi, Dalkurd, en speciell förening. Vi ska inte bara fokusera på spelet, vårt främsta mål är att jobba med den sociala biten och hjälpa ung­domar göra bra saker i sitt liv. Fotbollen går hand i hand med det.

Dalkurd-Örebro SK i Svenska cupen sänds på SVT Play med start 14.00.