”Tror inte de gjort så med en herrspelare”

Ken Ring ifrågasätter beslutet att stoppa Djurgårdens provspelare

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Kenyanska landslagsspelaren Mwanalima Adam nekades visum till Sverige för provspel med Djurgården.

Nu ifrågasätts beslutet av anfallarens rådgivare Ken Ring.

– Det känns som de bara skuggläst dokumenten och tagit ett beslut, säger Ring till Sportbladet.

Frågorna har varit många efter att Mwanalima Adam stoppats från möjligheten att spela fotboll i Sverige. En källa till goal.com uppgav att skälet från den svenska ambassaden var en oro att 22-åringen skulle avvika och stanna i Sverige illegalt.

– Den information har vi inte fått så det var mer än jag visste, sa Djurgårdens sportchef Jean Balawo till Sportbladet.

Nu träder artisten Ken Ring fram för att bringa klarhet i saken.

”Känns inte riktigt logiskt”

Ring, som håller på att bygga upp en fotbollsakademi i Kenya, säger att han fungerat som rådgivare mellan Adam och hennes agent i sökandet efter en europeisk klubb åt talangen. Under det arbetet dök möjligheten med Djurgården upp.

– Jag fick syn på henne och bjöd in henne till ett träningsläger som jag höll i Nairobi i början av januari. Då var det en representant från en svensk klubb där som blev intresserad och sedan bjöd in henne till provspel, säger Ring och fortsätter:

– Då gjorde vi en visumansökan som blev nekad av den svenska ambassaden. Anledningen var flyktrisk och min känsla var att det inte fanns någon grund för det beslutet. Hon är en hyllad spelare i Kenya och en av landets främsta damspelare.

Tror du att ambassaden hade resonerat på ett liknande sätt om det rört sig om en herrspelare?

– Det finns flera kenyanska herrspelare både i allsvenskan och superettan så det tror jag inte. Personligen tror jag inte att de gjort den bakgrundskoll som de borde gjort. Hon finns på Youtube, Google, i tidningar och tv och blev utnämnd till årets spelare. Jag får inte riktigt ihop varför en så hyllad spelare skulle vilja gömma sig i någon förort till Stockholm för att kunna stanna i Sverige. För mig känns det inte riktigt logiskt.

Ken Ring.
Foto: Staffan Claesson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ken Ring.

”Vem vill ge upp det”

– Hon har faktiskt en karriär i Kenya som går bra. Hon ska spela Afrikanska mästerskapen i april och Turkish Women cup i Alanya nästa vecka. Hon är ju ute. Hon kom nyligen hem från Tanzania där hon i november vann en turnering (CECAFA Womens Championship) med det kenyanska landslaget. Hade man från ambassadens sida bara tryckt in hennes namn i Google så hade ju alla de här grejerna kommit upp och då kan det inte finns någon flyktrisk överhuvudtaget. Vem vill ge upp det här för att leva på flykt?

Vad händer nu?

– Vi fick även vår överklagan avslagen och där någonstans står vi nu. Det svenska övergångsfönstret stänger tyvärr sista mars så vi håller på att fundera på om vi ska sikta på nästa fönster eller vad vi ska göra. Men mycket är upp till klubben.

Svenska ambassaden i Nairobi lämnar en skriftlig kommentar till Sportbladet:

”Ambassaden kommenterar inte enskilda viseringsärenden. Ambassaden bedömer varje enskild ansökan utifrån de uppgifter och dokumentation som inlämnats samt även t ex resehistorik och slagningar. Samtliga avslagsgrunder framgår av varje avslagsbeslut och ambassaden ger inga muntliga kompletteringar till besluten. Vid avslag kan den sökande eller någon med fullmakt överklaga beslutet till Migrationsdomstolen.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.