Laul spelar gåfotboll med Bajens pensionärer

Uppdaterad 2019-11-26 | Publicerad 2019-11-25

Gåfotbollen växer i Stockholm och i världen.

Som ett led i Hammarbys samhällsarbete arrangeras gåfotboll för Bajens pensionärer från 55 år och uppåt.

Sportbladets Robert Laul hängde med på ett träningspass i Bandhagshallen.

Reglerna är enkla: som fotboll fast med springförbud. Du får inte ha båda fötterna i luften samtidigt.

– Vi skjuter inte bollen över höften och vi måste vara över halva plan för att få göra mål. Tävlingsmomentet är ännu mer påtagligt när man inte får springa, berättar Andreas Jonsson, projektledare för Hammarbys ”Samhällsmatchen”.

Han tillägger:

– Vi har jäkligt roligt och den stora utmaningen är att undvika att springa.

Gåfotboll är stort framför allt i England och Spanien. I sommar väntar EM-slutspel för både damer och herrar. I Stockholm var Enskede IK först ut och sedan en tid har även Hammarby IF, Boo FF och IFK Viksjö startat upp.

Hammarby har satt gränsen från 55 år och uppåt, men även rörelsehindrade samt personer med olika sjukdomar är välkomna.

”Nyopererade höfter”

Själv är jag en 43-årig före detta elitfotbollsspelare, lätt överviktig och med svår artros. I fjol opererade jag höfterna som nu består av titan. Under hösten blev jag inbjuden att vara med på ett gåfotbollspass, och efteråt kan jag konstatera tre saker:

1. Det var så roligt att jag höll på att börja gråta.

2. Det är mycket jobbigare än jag trodde. Jag kunde vrida ur tröjan efteråt.

3. Det är tyvärr inget för personer med nyopererade höfter. Jag kom knappt ur sängen dagen efter. Eventuellt får jag boka in ett nytt besök hos ortopeden redan efter jul.

Fotbollsmatchen väckte känslor, och väckte smärtorna i kroppen igen...

Enligt Andreas Jonsson växer gåfotbollen så det knakar. Redan i vår kommer det högst troligen att spelas landskamper i gåfotboll i Sverige:

– Det hoppas vi. Det kommer att växa och bli jättestort det här, säger Andreas Jonsson.

En del av ”Samhällsmatchen”

Gåfotboll för Bajen-pensionärer är en av många delar i det Hammarby kallar ”Samhällsmatchen” där målsättningen är att öka sysselsättningen, påskynda integrationen och stärka jämlikheten i samhället.

– ”Samhällsmatchen” är Hammarby fotbolls samlingsbegrepp för de initiativ vi gör i samhället, säger Andreas Jonsson.

”Öka sysselsättningen, påskynda integrationen och stärka jämlikheten” – hur tänker ni göra det?

– Vi är en fotbollsklubb och vi är jäkligt bra på att lira fotboll, men vi kan också göra så mycket mer. Vi vill till exempel vara en katalysator för att öka sysselsättningen i samhället. Våra samarbetspartners erbjuder sommarferiejobb, då anordnade vi en träff på Tele2 arena där vi samlade ungdomar via Stockholms stad.

287 ungdomar och tolv företag var på plats i somras vilket resulterade i 30 erbjudna tjänster, berättar Andreas Jonsson.

En annan del är det Bajen kallar ”Blåljusmatchen”.

”Knyta ihop samhället och idrotten”

– Det är ett jättebra exempel på hur vi väver ihop samhället med idrotten. Barn från olika fritidsgårdar i söderort får träffa personal från ambulans, räddningstjänst och polis i områden där våra samarbetspartners har fatigheter. Sedan spelar vi fotboll tillsammans för att knyta ihop samhället med idrotten, säger Andreas Jonsson.

Miro Hristov jobbar också som projektledare för ”Samhällsmatchen” med särskilt fokus på spontanfotboll där bland annat gå-fotbollen ingår. Men det handlar också om att anordna spontanfotboll för ungdomar i Stockholms södra förorter, ”Efter skolan”-fotboll.

– Det kan vara att vi öppnar upp en hall och sedan får folk utmana varandra. Skillnaden mellan spontanfotboll och riktigt fotboll är att spontanfotboll är bara för att det är kul, man spelar inte för att vinna, säger Miro Hristov.

Måste man uppmuntra ungdomar att spela spontanfotboll i dag? Jag minns när jag var liten, vi var jämt ute och spelade.

”Slutar vid elva års ålder”

– För kidsen finns en puckel där många slutar att idrotta i förening efter elva års ålder. Vi uppmuntrar barnen att fortsätta idrotta, i det här fallet genom fotboll. Vi vill att man ska hålla på med fotboll året runt, säger Miro Hristov.

Idag arrangerar Hammarby spontanfotboll i samarbete med fritidsgårdar i Bagarmossen och Skarpnäck, men ambitionen under 2020 är att öka till tio spelorter i Stockholm.

– Det ska vara fotboll i Bajens anda, avslutar Miro Hristov.

Hur gåfotbollen i Bandhagshallen slutade?

Tja, lag orange (mitt lag) låg under med 2–0 efter första halvlek. Då möttes jag av den positiva nyheten att i Hammarbys gå-fotboll börjar man om från 0–0 i andra halvlek.

Nya tag!

Det hjälpte dock inte. Undertecknad hängde visserligen två baljor efter kliniska avslut och en klassisk tvåfotsdribbling, men sedan väntade ”sista målet vinner” och då avgjorde motståndarlaget på en snabb omställning.

Snabb och snabb förresten, det var åtminstone en omställning.

Följ ämnen i artikeln