”Guldet det sämsta som kunde hända”

Publicerad 2015-07-11

”Förde oss tillbaka 50 år i tiden”

När Sverige slog Portugal i EM-finalen jublade svenska folket.

Men inte forskaren Tomas Peterson.

– Vinsten förde svensk talangutveckling tillbaka 50 år i tiden, säger han till Svenska Dagbladet.

Tomas Peterson är professor i idrottsvetenskap på Malmö högskola och har i flera års tid studerat svensk fotbolls talangutveckling.

Han har kommit fram till att man jobbar på fel sätt.

”Sitter och spelar klarinett”

Petersons menar i sin forskning att för tidiga urvalsprocesser – det vi i folkmun ibland benämner som ”toppning” – gör att så många som tre av fyra talanger riskerar att försvinna om intet.

– Fysisk färdighet har inget att göra med vem som egentligen är den bästa fotbollspelaren. Konsekvensen blir att den som egentligen är den bästa fotbollspelaren sitter och spelar klarinett på sin 20-årsdag, och inget fel med, men den fick aldrig chansen på fotbollsplanen, säger Peterson i en intervju med Svenska Dagbladet.

”Tillbaka 50 år i tiden”

Han menar att man i stället bör kolla på, och lära sig av, nationer som Belgien som på senare år växt fram till ett av världens bästa landslag genom att strunta i så kallade ”elitläger” och i stället låta spelarna konkurrera på samma villkor fram till en betydligt högre ålder än, säg, 15 år.

Nu när Sverige vunnit guld i U21-EM är Tomas Peterson rädd för att hans forskning ska avfärdas som felaktig, att svensk ungdomsfotboll i och med succén kommer klappa sig själv för bröstet och slå fast att de valt rätt väg.

Han sträcker sig så långt som att säga att Patrick Carlgrens straffräddning i EM-finalen mot Portugal var ”bland det sämsta som kunde hända svensk fotboll”, enligt SvD.

– Jag sa till mina barn att vinsten förde svensk talangutveckling tillbaka 50 år i tiden, säger han i intervjun.

Slår tillbaka

Stefan Lundin, sportdirektör på SEF (Föreningen Svensk Elitfotboll) känner dock ingen oro. Han är säker på att man jobbar – och har jobbat – på rätt sätt inom svensk fotbolls talangutveckling.

– Vi är på en helt annan nivå än tidigare. Det beror på att akademierna börjat träningen i tidigare åldrar, säger han till SvD.