Tre enkla mot Liechtenstein.
Sen chocktappade Ryssland poäng mot Moldavien.
Ett drömresultat som tar Sverige närmare EM.
– Det var gött! säger Mikael Antonsson.

Fabio Capello har ett hundraprocentigt hemmafacit som förbundskapten för Ryssland. Italienaren har vunnit samtliga kvalmatcher som spelats på hemmaplan sedan han tog över det ryska landslaget. Sex raka vinster över en period på två år. Under söndagen tog de emot Moldavien i Moskva. Ett bra resultat ur svensk synvinkel framstod därför som avlägset.
Då slog bortalaget till med en oväntad skräll mot Ryssland. Capellos mannar tog visserligen ledningen med 1-0 i den 73:e minuten, efter att Artem Zyuba förvaltat en straff. Kvitteringen kom omgående. Moldaviens lagkapten Alexander Dedov kunde – omarkerad – nicka in slutresultatet 1-1 bakom Igor Akinfeev.

Granqvist: "Bra för oss"

– Vi visste att Moldavien inte skulle vara en enkel rival att ta sig an, och de försvarar sig alltid med stort hjärta, säger förbundskapten Capello och fortsätter:
– Bortalaget jobbade med tio spelare i defensiven och lyckades kontraslå på ett bra sätt. Tyvärr förlorade vi två poäng.
De svenska landslagsspelarna var grymt nöjda med resultatet.
– Det var gött! Det bevisar också att man kan åka till Ryssland också och göra ett bra resultat. Det vet vi att vi måste göra för att gå vidare, säger Mikael Antonsson och får medhåll från Andreas Granqvist:
– Det var ett bra resultat för oss. Jag sa före matchen att jag trodde de skulle tappa. De var nog rätt trötta efter mötet med oss och Moldavien är ett bra lag, säger mittbackskollegan.

Varnar för Moldavien

Kim Källström var nöjd över Rysslands poängtapp, men varnar för Moldavien.
– Förvånande. Visar att alla matcher är svåra att vinna. Moldavien är inte oävna.
Mikael Antonsson:
– Bra att få den här väckarklockan tidigt utan att man åker på den själv, så att säga. Vi märkte hur bra Ryssland var i torsdags och då måste vi prestera bra mot Moldavien också.

Så är läget hos våra kvalkonkurrenter

Österrike

Kommentar: Österrike leder, mycket välförtjänt, gruppen. Har däremot inte mött något kvalificerat motstånd på bortaplan. Det blir ett stort test.

Utropstecken: Hemmaspelet. Visserligen ”bara” ett kryss mot Sverige, men segern mot Montenegro imponerar. Framför allt är det trycket på Ernst-Happel-Stadion som gör att Österrike kan piska upp en sanslös press på hemmaplan.

Frågetecken: Effektiviteten. Österrike skapar mängder av lägen, särskilt under gårdagens fajt mot Montenegro, men gör få mål. Det saknas en internationell spets i anfallet.

Ryssland

Kommentar: Ryssland är visserligen obesegrade, men... har absolut inte imponerat. Krysset mot Sverige var stabilt, men att inte vinna hemma mot Moldavien gör att Capellos mannar måste plocka in de poängen mot tuffare motstånd som Sverige och Österrike.

Utropstecken: Alexander Kokorin. Missade visserligen matchen mot Moldavien, men har tidigare visat att han är det mest lysande exemplet i Rysslands pågående generationsskifte av truppen.

Frågetecken: Vad hände med hemmaformen? Ryssland hade sex raka vinster – över en period på två år – på hemmajord. Då kom lilla Moldavien och fixade oavgjort i Moskva. Tungt för tidigare obesegrade Fabio Capello.

Montenegro

Kommentar: Nja. Montenegro startade visserligen starkt med en stabil hemmaseger mot Moldavien. Oavgjort mot Liechtenstein, och förlust mot Österrike, imponerar inte av de som väntades bli gruppens utmanare.

Utropstecken: Stevan Jovetic är tillbaka. City-stjärnan skadade sig under bortafiaskot mot Liechtenstein, men kunde lyckligtvis hoppa in under den andra halvleken mot Österrike. Oerhört viktig för Montenegros spännande offensiv.

Frågetecken: Bortaspelet. Har Montenegro rutin nog att plocka de tuffa poängen på ovana arenor? De blev fullständigt överkörda av Österrike på Ernst-Happel.

Sammanställning: Per Bohman