Oscar Hiljemark stor matchhjälte mot Turkiet

Sverige går mot U21-EM efter ett osannolikt drama.
Oscar Hiljemark blev stor matchhjälte mot Turkiet.

– Jag vill hylla hela laget. Ett väldigt härligt gäng, säger Hiljemark.

Sverige är klart för playoff till U21-EM i Tjeckien nästa sommar. Det svenska landslaget ledde länge komfortabelt med 3-1 mot Turkiet. Kristoffer Olsson såg ut att bli stor matchhjälte med sitt hattrick.
Olsson, som är utlånad från Arsenal till FC Midtjylland, imponerade. Först kvitterade han Turkiets ledning genom att peta in 1-1 någon meter från mållinjen.

– Vem som helst hade gjort mål där, säger Kristoffer Olsson.

2-1 kom tidigt i den andra halvleken. John Guidetti var framme och störde den turkiska målvakten, och bollen hamnade oväntat hos Kristoffer Olsson. Talangen lobbade vackert in ledningsmålet från 20 meter.

"En fantastisk fotbollsspelare"

Yttermittfältaren fullbordade sitt hattrick efter en timmes spel. Isaac Kiese Thelin kom runt på kanten och passade snett inåt bakåt till – just det – Kristoffer Olsson som på ett tillslag slog in bollen i mål.

– Det är en fantastisk fotbollspelare. Vi var tvungna att vi få in han i laget på något sätt, säger förbundskaptenen Håkan Ericson.

Sverige var beroende av att Grekland skulle slå Polen för att kunna gå vidare från gruppen, men i den matchen stod det 1-1 med tio minuter kvar.

Inte blev det bättre när Turkiet stormade fram och oväntat lyckades såväl reducera som kvittera inom ett fåtal minuter. När sedan Grekland tog ledningen mot Polen var det full fart framåt för Sverige och Turkiet – som båda bara behövde göra ett mål för att gå vidare. Ett osannolikt drama där alla fyra lag hade chansen att ta playoffplatsen.

"Som skriven i en bok"

– Det var en helt galen match. Som skriven i en bok. Vi har ledningen och så gör de två skitmål, säger Kristoffer Olsson.
Då klev lagkaptenen Oscar Hiljemark, nobbad av Erik Hamrén i A-landslaget, fram. Mittfältaren prickade in 4-3 på stopptid. Ett mål som tar Sverige till playoff till U21-EM i Tjeckien 2015.

– Gustav (Engvall) gör ett väldigt bra förarbete och gör ett bra instick till mig. Jag tryckte in den i första. En otrolig lättnad, säger matchhjälten Oscar Hiljemark och fortsätter:
– Det blev en sådan lättnad, en blandning av lättnad och glädje. Vi kom hit och gjorde det vi skulle göra. Sett över två matcher förtjänar vi den här playoffplatsen.