GUIDE: Inför Roma-Lazio

Förväntade startelvor, form och frågetecken inför stekheta derbyt.

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ett Roma i oviss form, ett Lazio i toppat slag.

Under lördagen gör de två huvudstadsklubbarna upp i Derby della Capitale.

Här guidar Sportbladet er igenom lagens förutsättningar inför den stora matchen.

Derbyfest på lördag! Sportbladet sänder Roma-Lazio och Real Madrid-Atlético Madrid i samarbete med Strive


Förväntade startelvor

Roma:

4–2–3–1: Olsen; Florenzi–Manolas–Fazio–Kolarov; De Rossi–Nzonzi; Ünder–Pastore–El Shaarawy; Dzeko.

Lazio:

3–5–1–1: Strakosha; Cáceres–Acerbi–Wallace; Marušić–Parolo–Leiva–Milinković-Savić–Lulić; Alberto; Immobile.

Inledning av säsongen

Roma:

Blott sex omgångar har spelats, men Roma har redan kopplats ihop med ord som “kris”. Efter en knapp seger i premiären mot Torino gick Roma nämligen fyra raka ligamatcher utan seger och förlorade även klart mot Real Madrid i Champions League. Efter förra helgens 2–0-förlust mot Bologna började italiensk press därför prata om interna krismöten och en trupp som isolerat sig för att hitta rätt. Ett bra beslut, i så fall? Kanske det. I veckomatchen mot Frosinone tog Roma åtminstone en välkommen storseger med 4–0.

Lazio:

Två förluster i de två första matcherna (mot Napoli och Juventus), men sedan dess har Lazio varvat igång. Fyra raka vinster i Serie A plus en premiärseger i Europa League har styrt Simone Inzaghis mannar i rätt riktning och upp på fjärde plats i tabellen.

Formen

Roma:

I onsdags vann de med 4–0 mot Frosinone. Dagen efter fyllde Francesco Totti år. Den gångna veckan har således gått i positiva tongångar för Roma – något som var oerhört välbehövligt för klubben. Med sammanlagt fem raka matcher utan seger innan mötet med Frosinone var rubrikerna om såväl tränaren Eusebio Di Francesco som laget kritiska. Nu har den värsta kritiken – åtminstone tillfälligt – lagt sig. Frågan är dock om segern mot Frosinone var ett formbesked eller bara ett avvikande resultat i en annars sviktande kurva?

Lazio:

Om Romas formkurva sviktar så pekar Lazios stadigt uppåt. Fyra raka segrar, varav en imponerande 4–1-skalp mot Genoa förra helgen, placerar Lazio på fjärde plats i Serie A. Det, samtidigt som nyckelspelare likt Ciro Immobile och Sergej Milinković-Savić även börjat komma igång. Formen talar således för Lazio inför derbyt.

Utropstecken

Roma:

Utropstecken? Nja, runt Roma är det majoritet frågetecken som gäller. Men onsdagens seger mot Frosinone var som ovan berört viktig, och där drog framför allt Javier Pastore rubriker genom att klacka in ett av de fyra Roma-målen i matchen. Kan det argentinske nyförvärvet ta fart från det och lyfta Romas säsong? Det hoppas den vinröda delen av Rom.

Lazio:

Förutom formen och den positiva tabellpositionen? Kanske är det då värt att nämna den mentalitet som laget visat sedan de första två omgångarna. Två förluster på de två första omgångarna placerade nämligen vissa frågetecken runt Lazio redan i augusti, frågor som undrade ifall Lazio verkligen kunde utvecklas ännu mer efter förra säsongens fina resultat. En månad senare har de vunnit samtliga matcher de har spelat. Ett tecken på ett intakt självförtroende, liksom på att Lazio även kommer vara med i toppen denna säsong.

Frågetecken

Roma:

Spelet fungerar inte. Försvaret läcker. Tia i tabellen. Var vill ni att vi ska börja? Frågetecknen är som sagt flera runt Roma denna säsongsinledning och även om segern mot Frosinone stillade den värsta kritiken så återfinns många frågetecken kvar att reda ut. Tre poäng i derbyt skulle vara en väsentlig grund att ta avstamp ifrån.

Lazio:

Väldigt få, men om något så är det väl det offensiva spelet som än så länge inte riktigt har klaffat för Lazio. Har som sagt fått samtliga resultat med sig den senaste månaden, men ser vi till statistiken så är det – med undantag för storsegern mot Genoa – ett ovanligt målsnålt Lazio som inlett säsongen. Känslan är dock att även spelet är på väg mot rätt håll, med de offensiva spelarnas form på uppgång.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN