Förre talangen dömd för terrorpropaganda

Fängelsestraff i uppmärksammad dom

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Deniz Naki i finalen av U19-EM 2008.
Foto: Petr David Josek / AP
Deniz Naki i finalen av U19-EM 2008.

Deniz Naki gjorde mål när Tyskland vann finalen av U19-EM mot Italien 2008.

Nu döms den förre supertalangen till 18 månaders fängelse för att ha spridit terror-propaganda efter en cupmatch med Amedspor.

Det var för ett drygt år sedan som tredjedivisonsklubben Amedspor skrällslog Bursaspor i den turkiska cupen. Mittfältaren Deniz Naki valde efter triumfen att tillägna segern ”till ­alla de som lidit och dött under de senaste 50 dagarna av ­­förtryck”.

Blivit en hjälte och måltavla

Inlägget på Facebook var en hälsning till de som då stred på den kurdiska sidan i de väpnade konflikterna med det turkiska styret i sydöstra Turkiet. Det var samtidigt bara Nakis senaste i flera offentliga ställningstaganden som förvandlat fotbollsspelaren till en hjälte för många och en måltavla för andra, som Sportbladets Erik Niva skrev om i mars 2016.

Det turkiska fotbollsförbundet svarade omedelbart med att stänga av Naki från allt spel i tolv matcher och bötfälla klubben.

Deniz Naki i fjol.

Anses ha uttryckt stöd för PKK

Nu döms Deniz Naki dessutom i domstol till ett år, sex månader och 22 dagar villkorligt fängelsestraff för ”propaganda för en terroristorganisation”. Detta då fotbollsspelaren genom sitt Facebook-inlägg anses ha uttryckt stöd för terrorstämplade PKK, skriver cumhuriyet.com.tr.

Deniz Naki har spelat för Amedspor sedan 2015 efter en övergång från Gençlerbirliği. Innan 27-åringen flyttade till turkisk fotboll representerade han i tur och ordning Bayer Leverkusen, Rot Weiss Ahlen, FC St Pauli samt SC Paderborn.

Mittfältaren har också 15 U19- och sex U20-landskamper för Tyskland på meritlistan.

Missa inte Erik Nivas dokument om Amedspor och folkhjälten Deniz Naki!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.