”Det har kört sig helt, Pia visar noll respekt”

Uppdaterad 2015-06-24 | Publicerad 2015-06-23

OTTAWA. Pia Sundhage har en VM-besvikelse och en konflikt att hantera.

Relationen med de allsvenska klubbarna är ytterst ansträngd och enligt Sportbladets uppgifter uppfattas förbundskaptenen som helt ointresserad av och utan respekt för föreningarnas verksamhet.

– Många av föreningarna vet inte var de har Pia, säger Linda Wijkström, generalsekreterare för Elitfotboll dam.

Det kokar inom svensk damfotboll.

Reaktionerna på landslagsledningens uttalanden dagen efter förlusten är starka inom flera av de allsvenska klubbarna.

Pia Sundhage konstaterade då igen att landslaget varit samlat för få dagar och att Sverige inte jobbar som andra stora nationer gör. Bland annat nekade de allsvenska klubbarna till att släppa sina spelare fem extra dagar före VM.

Att landslagsledningen pekar på den detaljen innan de ens gjort en analys av det egna spelet och vad landslagsledningen lyckats göra på de omkring sju veckorna som laget varit samlat sedan i november, retar upp de allsvenska ledarna.

– Det är olyckligt. Vi konstaterar att det var sagt lite i affekt. Att de inte ens åkt hem och gjort sin analys skadar samarbetet mer. Det är uppförsbacke nu, säger Linda Wijkström i klubbarnas intresseorganisation EFD.

”Pia visar noll respekt”

Enligt Sportbladets information har relationen mellan klubbarna och förbundskapten Pia Sundhage blivit svagare för varje år sedan hon tillträdde hösten 2012.

Uppfattningen är att Pia Sundhage inte på allvar sätter sig in klubbarnas vardag.

– Situationen är ganska allvarlig, det har kört sig helt. Pia visar noll respekt för klubbarna och det blir ett problem. Kommer hon att vara kvar kommer detta inte lösas, säger en ledare anonymt till Sportbladet.

Linda Wijkström bekräftar bilden av klubbarnas oro och irritation.

– Ja, jag känner igen den bilden från många av föreningarna. Det vet inte var de har Pia. Ena stunden säger hon att hon vill träna klubblag, nästa att hon ska sluta, sen att hon ska fortsätta. Vi försöker lugna klubbarna i den kommunikationen, säger hon och fortsätter:

– Min uppfattning är att man känner inte att Pia, som har majoriteten av sina spelare i damallsvenskan, riktigt har respekten och insynen i den verksamhet som bedrivs.

Linda Wijkström påpekar också att alla tränare inte har samma uppfattningar.

– En del har svårt att relatera till detta (de som ej har landslagsspelare i klubben), vissa kan ha en bra relation. Men de är alla uppfattar jag öppna för att hitta en dialog.

Pia Sundhage har kritiserats för att besöka klubbarna alldeles för lite. Under de allsvenska tränarnas besök i Kanada, under hela gruppspelet, träffade de inte Pia Sundhage och Lilie Persson en enda gång.

Välkomnar debatten

Linda Wijkström:

–  Det finns vissa som fått föreningsbesök, andra har inte ens fått ett besök. Vissa klubbar får mer besök av representanter från andra landslag än det svenska. Sen har hon (Pia) nära kontakt med vissa som AIK, men det kan bero på att de finns i samma hus som Fotbollförbundet, säger Linda Wijkström.

EFD kommer att ha ett nytt möte med landslagets chef Marika Domanski Lyfors och förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand senast i slutet av augusti.

Nu vill klubbarna ha struktur och en styrd modell för hur samarbetet ska se ut.

Men önskemålet om klubbarna släpper till fler dagar för landslagssamlingar ser inte ut att vinna gehör.

– Det är ett gammaldags system att landslaget kan få tillgång till spelarna utanför FIFA-datum. Klubbarna betalar lön, skatt och sociala avgifter. Kan man verkligen bara ta en av mina anställda och vi ska betala lönerna? säger Rosengårds klubbdirektör Klas Tjebbes.

Rosengårds ledare välkomnar debatten och att påpekar att det är en naturlig konflikt mellan klubbar och landslag.

Han menar på att landslaget bör fokusera mindre på den fysiska biten och förlita sig att det sköts i klubbarna.

- De måste lita på att det är en lika proffsig verksamhet som i landslaget. Jag undrar om de har hängt med eller kanske är kvar lite när alla var amatörer och några gånger om året kom till det finaste stället med de bästa förutsättningarna som i landslaget. Så är det inte längre, säger Klas Tjebbes.

Sundhage: Jag har misslyckats