Dalkurds svit lever – oavgjort i toppmötet

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-06-26

AFC tappade segern efter tveksam straff

Dalkurd har fortfarande inte förlorat sedan den 1 maj.

Sviten lever efter att laget räddats av en billig straff i toppmötet mot AFC United.

– Det kanske var 50/50, säger Dalkurds Rawez Lawan om straffsituationen.

För ett par år sedan hade ett toppmöte mellan Dalkurd och AFC United låtit som ett högst otänkbart scenario.

Men på söndagen blev det verklighet i Borlänge. Dalkurd nosar på en kvalplats till allsvenskan medan AFC United är serieledande Halmstad hack i häl.

I konkurrens med EM-fotboll på tv försökte hemmalaget locka åskådare med gratis inträde, men de 3 890 personer som valde att ta sig till Domnarsvallen bjöds inte på någon propagandaföreställning i första halvlek.

Det var först i andra det hettade till på allvar.

Fick slå om straff

Klockan hade nått 55 minuter när AFC Uniteds Sasa Matic snodde åt sig bollen från Dalkurds Henrik Löfkvist och anfört en vass kontring. Mittfältaren hittade med ett perfekt inspel en sopren Mohamed Buya Turay som språngnickade in 0–1 vackert till bortalaget.

Det dröjde dock inte länge innan kvitteringen kom, och det efter en omdiskuterad situation. Dalkurds Rawez Lawan gick i backen i en luftduell med Isa Demir varpå domaren pekade på straffpunkten.

Lawan erkänner själv i Tv4 efteråt att straffen inte var solklar.

– Jag vet inte... Jag tycker domaren gör en bra match, men den situationen är svår. Puttar han mig inte får jag ju bollen, men det kanske är 50/50, säger mittfältaren.

Fram stegade Mirkan Aydin som med en haltande ansats slog in bollen i nät bakom målvakten Josh Wicks. Domaren var dock inte nöjd med hur straffen genomfördes, varnade Aydin och tvingade anfallaren att slå om den då det inte är tillåtet att stanna upp i steget i ansatsen.

Aydin bevarade dock lugnet och slog in 1–1, för andra gången, kyligt.

Nio raka utan förlust

Fler mål blev det inte i toppmötet och AFC United återvänder till Solna med en meriterande poäng från Borlänge. En pinne som innebär att laget är två poäng från serieledning.

– Jag är lite besviken. Vi tar för många touch i andra halvlek, men vi får ta med oss poängen i alla fall, säger Rawez Lawan.

För Dalkurds del innebär resultatet att laget fortfarande är obesegrat sedan den 1 maj då det blev förlust mot Ljungskile. Krysset mot AFC United var klubbens nionde raka match utan förlust och innebär att laget går upp på kvalplats med en match mer spelad en Sirius som är en poäng bakom.

– Många lyfter nog på ögonbrynen och trodde inte att vi skulle vara med så här högt upp, säger Lawan.