Belgien från svenskt slukhål till landslagsleverantör: ”Triggade mig”

Publicerad 2024-03-18

Från att ha varit svenska fotbollsspelares egen Bermudatriangel till succéliga.

Bakom Sverige och England är plötsligt Belgien trea i leveransen av spelare till A- och U21-landslaget.

– Att det skulle vara tufft här triggade mig ännu mer att flytta hit, säger Antwerpens Jacob Ondrejka, 21.

Håll i er nu.

Fredrik Stenman, Pär Ericsson, Viktor Prodell, Samuel Armenteros, Emir Kujovic, Magnus Eriksson, Astrit Ajdarevic, Jacob Rinne, Guillermo Molins, Jiloan Hamad, Erik Berg (då Johansson), Carlos Strandberg, Isaac Kiese Thelin, Tesfaldet Tekie, Kristoffer Olsson, Eric Smith och Benjamin Nygren är några av de svenska spelare under de senaste 10–15 åren som kört in i en återvändsgränd när de spelat i Belgien.

De tvingades lämna, oftast med svansen mellan benen.

Nu? En helt annan historia.

Ludwig Augustinsson, Anderlecht, Gustaf Nilsson, Union Saint-Gilloise och Jacob Ondrejka, Antwerpen, har tagit plats i Jon Dahl Tomassons första landslagstrupp.

I Daniel Bäckströms U21-landslag finns Jesper Tolinsson, Lommel, och Momodou Sonko, Gent.

Mål igen av Gustaf Nilsson

Fem spelare från Belgien, bara Sverige, 10 spelare och England, 9, har fler spelare i de blågula landslagen.

– Det är en liten revansch för svenska spelare. Det är många som har misslyckats här men det är svårt att analysera vad som är skillnaden mot tidigare. Det är nog rätt individuellt i vilken situation och klubb man hamnar, säger Gustaf Nilsson som sent under söndagskvällen byggde på sin succé inför samlingen med A-landslaget i Portugal i dag.

Nilsson svarade för tabelledaren Union SG:s ledningsmål borta mot Ondrejkas Antwerpen som kvitterade till 1–1 på tilläggstid.

Den 197 centimeter långe anfallaren, som inledde sin på senare år krokiga klubbresa i Falkenberg, har svarat för 12 mål och 5 assist på 25 matcher i ligaspelet.

Hur förklarar du ditt eget kliv?

– Jag har fått kontinuitet i ett bra lag där jag har fått spela mycket. Hela laget går bra. Tränaren tror på mig. Det är en helhet. Jag har fått mer rutin och blivit bättre av att spela regelbundet på en hög nivå. 

Tabelltrean Antwerpen under tränaren Mark van Bommel lyckades i konkurrens med flera andra klubbar värva Jacob Ondrejka från Elfsborg i somras.

Ondrejka triggad av Belgienspöket

Men i september åkte Ondrejka på en svårare fotskada och var borta i nära fyra månader. Yttern var tillbaka i slutet av januari och i de sju senaste matcherna har han svarat för fem mål och ett assist.

– Jag var en hel del på gymmet under rehabtiden. Det har säkert gjort nytta. Jag har bra självförtroende, fick speltid när jag var skadefri och sedan har det blivit mer och mer och bara rullat på med mål och assist, säger Ondrejka som hyllar sin tränare, den tidigare holländske storspelaren.

– van Bommel är en otrolig människa och tränare. Han och fystränaren har låtit mig ta det steg för steg. Han kastade inte in mig hur som helst. Dom har skött det otroligt bra. Jag fick bli helt förberedd.

– Det går att prata med van Bommel, han förstår mig som spelare, han har varit på väldigt hög nivå. Han förstår det mentala både med skador och svackor som man hamnar i, säger Jacob Ondrejka.

Jacob Ondrejka.

Förutom Nilsson och Ondrejka är Ludwig Augustinsson och Kerim Mrabti nyckelspelare i sina respektive lag, Anderlecht och Mechelen.

Har ni skrämt bort det svenska Belgien-spöket?

– Det var en av grejerna som pushade och triggade mig att gå hit! säger Ondrejka lika snabbt som han vrider bort en motståndare.

– Vad är det för något, att svenska spelare inte kan lyckas i Belgien? tänkte jag. Då ville jag komma hit och visa alla att det inte stämmer. Det finns spelare som kan bryta det mönstret. 

Scoutar mer professionellt

– Sedan vet man aldrig vad som händer med ens egen karriär, så jag ska kanske inte säga för mycket. Men jag har gjort det rätt bra på sistone, Kerim Mrabti har varit otroligt bra i Mechelen. Jag tror många glömmer bort honom. Gustaf Nilsson gör mål i ett mycket bra lag och Augustinsson är bra i Anderlecht. 

Varför är Belgienspöket borta då?

– Lite slumpen är det. Vilket lag och med vilken tränare man hamnar med. Vissa tränare får spelare som de inte tror på. Sedan gäller det att vara stark som individ också, säger Ondrejka.

I en intervju med Sportbladet nyligen förklarade Ludwig Augustinsson att en personlig relation med tränaren var en del i vändningen som skett för honom, just i Belgien.

– Jag behövde spela och komma till en klubb där tränaren kände mig och där jag skulle få speltid. Brian Riemer känner mig sedan tiden i FC Köpenhamn och det var en stor del i det hela, sa Anderlechts och landslagets vänsterback.

Efter succér för Pär Zetterberg, Christian Wilhelmsson och Behrang Safari blev Belgien ett slukhål för svenska spelare under många år innan den färska och överraskande vändningen.

Jacob Ondrejka i Elfsborgs-tröjan.

Yves Taildeman, som bevakat Anderlecht och det belgiska landslaget i mer än 25 år för La Derniere Heure ger några förklaringar:

– Scoutingen av spelarna har blivit bättre och mer professionell. Tålamodet med en del svenska spelare som hade kostat mycket var väldigt kort tidigare, säger Taildeman.

– Se på Nilsson (Gustaf). Union hade scoutat honom ordentligt. Förra året gick det inte så bra, men de hade inte investerat en enorm summa. De trodde på honom och hade tålamod. Den här säsongen är han en av de bästa.

Steg uppåt inte nedåt

Känslostyrda och resultatmässigt kortsiktiga klubbledningar, frekventa tränarbyten, höga krav, tuff miljö och mer fysiskt spel gjorde att många svenska spelare blev kortlivade i den belgiska fotbollen – fram tills nu.

– Klubbarna har blivit bättre och tränarna gillar svenska spelare med rätt mentalitet, disciplin och som jobbar hårt. Svenskarna som lyckas nu kommer visa att Belgien är ett bra steg till ännu större ligor, säger Yves Taildeman.

Svenska A-landslaget, som samlas i Porto i dag, spelar träningslandskamper mot Portugal på torsdag och hemma mot Albanien på Friends nästa måndag.

U21-landslaget träningsmatchar borta mot Cypern på fredag innan måste-matchen i EM-kvalet borta mot Nordmakedonien nästa tisdag.

Fotnot: Bermudatriangeln kallas ett område i Atlanten utanför USA:s sydöstra kust där ett antal flygplan och fartyg påstås ha försvunnit under mystiska omständigheter.

Yves Taildeman, fotbollsreporter på belgiska La Derniere Heure.