Matcherna pekas ut – för att ha manipulerats

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2018-03-13

Tre matcher mellan åren 2011 och 2013 pekas ut.

IFK Göteborg mot AIK 2017 är inte enda matchen på högsta nivå i Sverige där försök gjorts att fixa resultatet.

I en nyutkommen bok skriver tidigare Sportbladetreportern Robert Laul att tre matcher, två i allsvenskan och en final i Svenska cupen, har manipulerats av en kriminell liga.

– Vi vet att många spelare har blivit drabbade och utsatta för mutförsök, säger polisen Fredrik Gårdare.

Följ ämnen
IFK Göteborg

Under onsdagen kommer tidigare sportreportern Robert Lauls bok ”Alkisbarn” ut i handeln.

I boken beskriver han sin uppväxt och de problem han brottats med senare i livet men också saker han jobbat med i sin tidigare roll på Aftonbladets sportredaktion.

Laul är numera allmänreporter på Aftonbladet.

Relativt nyligen bevakade Robert Laul intensivt matchfixningsproblematiken som dykt upp inom svensk fotboll och följde bland annat rättegången mot personerna i den så kallade Smålandsligan där huvudmännen i Hovrätten dömdes till fängelsestraff på drygt ett år för utpressning, olaga tvång och givande av muta.

Två allsvenska matcher och en cupfinal

”Eftersom jag bevakat ämnet noggrant kom jag i kontakt med personer som visste vad de pratade om. Ytterligare något år senare fick jag veta att en liga åren 2011-2013 ska ha varit inblandade i att försöka fixa åtminstone två allsvenska matcher plus cupfinalen mellan Helsingborg-Kalmar (3-1). De två allsvenska matcher där resultatet också gick matchfixarnas väg är Kalmar FF-Malmö FF (1-2) och Halmstads BK-Mjällby AIF (1-0)”, skriver Laul i "Alkisbarn".

Finalen i fråga, i Svenska cupen, spelades 2011, Kalmar förlorade hemma mot MFF 2012 i allsvenskan och Mjällby föll efter en sen straff mot Halmstad i högstaserien 2013.

”Fyra spelare i Kalmar och Mjällby levde under påtryckningar”

”Jag fick höra att så många som fyra fotbollsspelare i Kalmar och Mjällby levde under påtryckningar från ligan under de här åren. Deras föreningar ska betraktas som brottsoffer i sammanhanget”, skriver Laul.

Sportbladet har varit i kontakt med nyckelpersoner som fanns i de berörda klubbarna vid de här tidpunkterna.

– Jag var på plats och såg båda matcherna som nämns i boken. Jag kan inte minnas att varken jag själv eller någon annan i vår ledarstab reagerade på att det var några spelsituationer eller individuella prestationer som såg märkliga ut, säger Svante Samuelsson, klubbchef i Kalmar FF 2006-2016.

Lasse Jacobsson, tränare för Mjällby i den utpekade matchen mot Halmstad, säger:

– Jag upplevde inget som var annorlunda, före eller efter matchen. I mina ögon har jag svårt att se att dom uppgifterna skulle stämma.

”Ibland är föreningarna själva inblandade”

I boken påpekar dock Laul:

”Hittills har det inte gått att bevisa att matcher i allsvenskan eller superettan varit uppgjorda. Brotten är svårutredda. Den organiserade brottsligheten ligger oftast bakom. En del mer eller mindre kända spelaragenter har förekommit i periferin. De hotade spelarna är rädda för att prata. Ibland är föreningarna själva inblandade för att fylla på klubbkassan.

Det finns före detta ledare i föreningar som spelat i allsvenskan och superettan som skulle kunna vittna om hur matcher mer eller mindre systematiskt fixades på olika sätt men ingen jag har pratat med vågar eller vill träda fram:

– Robert, jag respekterar det du gör men jag har mina barn att tänka på, som en person uttryckte det”.

Sportbladet har även varit i kontakt med flera personer som rör sig på den yppersta nivån inom svensk fotboll och som delvis bekräftar bilden.

– Vi vet att några spelare började umgås med och fick fel vänner. I vissa matcher kändes det inte rätt, prestationerna var inte bra. Vid några tillfällen funderade man på varför den spelaren inte kunde spela vidare och byttes ut, säger en källa med god insyn.

– Det finns andra matcher där man undrat hur resultatet kunde bli som det blev.

”Många spelare och ledare som blivit drabbade”

Kriminalkommissarien Fredrik Gårdare som leder polisens specialinsats mot grovt kriminella som verkar i idrottsmiljö kommenterar Lauls bokuppgifter så här:

– Jag känner inte till de utpekade matcherna specifikt. Mycket av det vi jobbar med ligger närmare i tiden, men vi är medvetna om att det är många spelare och ledare som blivit drabbade och utsatta för matchfixningsförsök.

– Det är först nu på senare år som problematiken blivit mer uppmärksammad och där det satts in insatser från polisens sida, säger Gårdare.

Det har ännu inte fattats beslut i åtalsfrågan kring matchfixningsförsöket inför IFK Göteborg-AIK 2017, men från åklagarhåll meddelas det att man är i slutskedet av förundersökningen och att besked lär komma relativt snart.

Fotnot: Sportbladet har även sökt Nanne Bergstrand, tränare i Kalmar FF i de utpekade matcherna 2011 och 2012, för en kommentar.