Viborg, Danmark. Sverige ville avsluta EM-kvalet snyggt.

Men om det var någon som avslutade snyggt den här kvällen så var det Johanna Rasmussen.

Långskottet satt i vänster kryss i Danmarks 2–0-seger.

Gruppfinalen av EM-kvalet var mer eller mindre betydelselöst. Sverige var redan klara ettor och bara en storförlust kunde hindra Danmark från att ha sin biljett till nästa sommars Europamästerskap ordnad.

I stället var tillställningen i danska Viborg ett högklassigt prov på var Pia Sundhages landslag står en månad efter OS-silvret, när taktiken är mer offensiv och 4–5–1 har blivit 4–3–3.

Det testet föll inte väl ut. Tidigt i första halvlek halkade mittbacken Emma Berglund – som vikarierade när både Nilla Fischer och Linda Sembrant saknades – och gav bollen till Johanne Rasmussen.

Seger och "Dala" skadade

Anfallaren drämde till med vänster – och bollen borrade sig upp i närheten av det vänstra krysset.
I andra halvlek drygade anfallskollegan Nadia Nadim ut till 2–0 efter en hörna. När sedan både Caroline Seger och Lisa Dahlkvist skadades sig och byttes ut saknades kreativiteten för att skapa en reducering.
Trots den klara förlusten vinner alltså Sverige gruppen och kan närmast fokusera på träningsmatchen mot Iran 20 oktober.