Åtta korsband av – på bara 49 dagar

Publicerad 2013-05-28

Dystra trenden från ifjol är än värre i år: ”Medicinsk kompetens saknas”

Vanlig skada  Emma Berglund, Umeå, skadade korsbandet den 16 april i matchen mot Tyresö. Men hon är långt ifrån ensam i Damallsvenskan. 18 spelare drabbades förra säsongen och hittills i år har åtta spelare skadat korsbandet.

Aldrig tidigare har så mycket gjorts för att förebygga korsbandsskador inom damelitfotbollen – ändå har skadefrekvensen ökat drastiskt.

– Balansen mellan träning, kost och vila är inte optimal, säger ortoped­läkaren och fotbolls­forskaren Markus Waldén.

Förra säsongen drabbades­ 18 spelare i Dam­allsvenskan av korsbandsskador – mer än dubbelt så många som 2005. 2013 ser inte ut att bli bättre. Redan efter fyra omgångar har åtta­ spelare fallit offer.

Fakta visar att korsbandsskadorna mer än fördubblats per lag och år i Damallsvenskan sedan 2009.

– Det finns inget entydigt svar på vad ökningen beror på, säger Markus Waldén som är ortopedläkare och fotbollsforskare vid Football Research Group i Linköping.

Större risk för tjejer

Studier har visat att damfotbollsspelare löper två till tre gånger större risk att drabbas av korsbands­skador jämfört med manliga­ spelare,­ men det förklarar inte den ökning som skett de senaste åren.

– Vi trodde att trenden skulle gå åt andra hållet, men så har det inte blivit. Vi måste komma vidare, säger ortopedöverläkaren och knäforskaren Harald Roos.

En av anledningarna till att korsbandsskadorna har blivit fler i Damallsvenskan kan vara att träningsmängden har ökat.

– Balansen mellan träning, kost och vila är inte optimal i Damallsvenskan, säger Markus Waldén och fortsätter:

– Förutsättningarna ser olika ut i Damallsvenskan och i allsvenskan för herrar. På herrsidan är alla spelare heltidsproffs och har därigenom optimala möjlig­heter till att få en bra balans mellan träning och vila. Så är det inte i Damallsvenskan där många spelare jobbar eller studerar vid sidan av fotbollen.

Olika krav

Men det är ­inte bara spelarnas förutsättningar som skiljer sig åt mellan landets högsta fotbollsserier på dam- och herr­sidan.

– Den medicinska apparaten är betydligt bättre på herrsidan där det finns krav på vilken medicinsk kompetens som måste finnas i ett lag. I Damallsvenskan är kraven lägre och därmed också den medicinska kompetensen, säger Waldén.

Måste börja tidigt

Det finns emellertid ett ljus i korsbandsmörkret. Flera av varandra oberoende studier visar att före­byggande träning minskar risken för svåra knäskador.

– Vi har sett att före­byggande träning minskar risken för skador, men det gäller att komma i gång med den tidigt. Nyckeln ­ligger nog i att börja redan vid sju–åtta-års ålder, säger Harald Roos.