Frågan: Varför utnyttjades inte nya tekniken?

Publicerad 2017-06-17

Ny teknik testas i Confederations Cup: videogranskning.

Men när en misstänkt straffsituation drabbade Ryssland mot Nya Zeeland valde domaren att inte utnyttja den.

– Det ska vara straff – det är ett utmärkt läge att använda den nya tekniken, säger Daniel Nannskog i SVT.

Confederations Cup har sparkat igång i Ryssland och värdnationen tar i den första matchen emot Nya Zeeland.

En nyhet för den breda fotbollspubliken är att matcherna i turneringen har möjlighet att utnyttja en så kallad videodomare som i efterhand kan granska tveksamma situationer och domslut.

Efter en spelad halvlek var frågan: Varför utnyttjades den inte?

Den ryske anfallaren Dimitriy Poloz blev frispelad och fälld av Nya Zeelands målvakt Stefan Marinovic efter att han petat undan bollen.

Trots den misstänka situationen valde den colombianske huvuddomaren Wilmar Roldan att inte utnyttja videogranskningen.

Huvuddomarens ansvar

Något som SVT:s expert Daniel Nannskog starkt ifrågasätter.

– Här kan man definitivt ta hjälp av kameran, säger han och tillägger:

– Man ser hur Marinovic är på Poloz. Det är en touch på Poloz fot. Här tycker jag att det ska vara straff.

Enligt SVT är det videodomaren som har möjligheten att rekommendera huvuddomaren att titta på en specifik situation, men det är alltid huvuddomaren som tar beslutet om tekniken ska användas.

– Det är ett utmärkt läge att använda sig av den nya tekniken – och så gör man inte det, säger Daniel Nannskog.

Beslut tas nästa vår

IFAB (International Football Association Board) är det organ som beslutar om spelreglerna i fotboll. Om videogranskningen är här för att stanna eller inte avgörs på ett möte i mars 2018 – då även en rad andra nya regler kommer prövas.

Tekniken har även testats i klubblags-VM och sågades då av Real Madrids mittfältsstjärna Luka Modric.

Trots den uteblivna straffen lyckades Ryssland ta ledningen med 1–0 i den första halvleken genom ett självmål av Michael Boxall.

Matchen slutade 2–0 efter att Fedor Smolov punkterat mötet med Nya Zeeland i andra halvlek.