Gjorde debut – 18 månader VM-succén

Publicerad:
Uppdaterad:
Valmir Berisha.
Foto: BILDBYRÅN
Valmir Berisha.

FOTBOLL

Succé med VM-brons och skytteligatitel.

18 månader senare fick han äntligen debutera i tävlingssammanhang på seniornivå.

– Det är mycket som ska stämma i en klubb, det har jag förstått nu, säger Valmir Berisha.

Sverige stod för en imponerande insats i U17-VM i Förenade Arabemiraten vinter 2013. Det slutade med en bronspeng för Blågult.

Valmir Berisha, 18, vann skytteligan på sju mål – vilka väckte starkt intresse från klubbar runt om i hela Europa.

– Det är nog 30-35 klubbar som har visat intresse, berättade anfallaren några veckor efter succén.

Fick debutera på seniornivå

Det slutade med att han skrev på för italienska Roma i januari 2014. Där blev det ungdomsmatcher och bänkplats i A-laget. Han lånades ut till grekiska Panathinaikos ett halvår senare och har kämpat hela säsongen för att få speltid i ligan.

I helgen – i matchen mellan Panathinaikos och Kerkyra – gjorde han sin första tävlingsmatch på seniornivå.

– Ja, det stämmer. Det har blivit en hel del träningsmatcher, men det var första officiella matchen, säger Berisha.

– Jag kom in i 80:e, tror jag, och så var det tillägg i tre-fyra minuter. Det är skönt att man får spela liksom, men sedan hann jag inte göra så mycket. Tränaren hade sagt till mig ”gå ut och gör mål, gå ut och gör ditt jobb”. Men jag fick inget läge till avslut. Det var mer ta emot bollen, passa den vidare och ta ny löpning.

”Mycket som ska vara rätt”

Det har gått 18 månader sedan succén i U17-VM. Flera av hans landslagskollegor har fått en hel del speltid i allsvenskan – bland andra Gustav Engvall och Linus Wahlqvist.

Men Berisha har inte känt någon stress.

– Jag bryr mig inte så mycket om vad folk tycker eller säger. Det beror ju på min utveckling, konkurrensen och vad tränaren tycker och tänker om mig. Det är mycket som ska vara rätt för att man ska få spela regelbundet eller få inhopp. Man vet aldrig. Vem vet vad som hade hänt om jag hade stannat kvar i Sverige? Man vet aldrig vad som händer, det kan gå uppåt, det kan gå neråt.

Har du blivit en bättre spelare i Grekland?

– Ja, det tycker jag. Jag vet att jag klarar A-lagsfotboll i dag, det kände jag inte hundraprocentigt efter första halvåret i Roma. Men nu har det ändå blivit en hel del träningsmatcher med A-laget där jag har fått känna på det mot lag i första- och andradivisionen. Där har jag visat att jag klarar den fysiska delen och i stort sett gjort mål i varje träningsmatch. Jag har ändå visat att jag är där.

Du är starkare mentalt...?

– Vissa spelare har blivit chockade över att jag fortfarande har levererat i landslaget då jag inte spelar regelbundet i klubblaget. De säger att jag har starkt psyke. Jag är en mycket starkare människa nu.

Han har haft sällskap av två svenskar i Panathinaikos: Marcus Berg och Emir Bajrami. Den sistnämnda har dock återvänt till Elfsborg.

Båda har betytt mycket för Berisha.

– Marcus säger till mig att inte stressa fram något. Han säger: ”hur många spelare i din ålder är utomlands och konkurrerar med stora spelare?”. Det är inte många som har fått spela regelbundet. Går man utomlands gäller det att man har ett ordentligt jäkla tålamod.

”Livet är fantastiskt”

Efter debuten kom Marcus fram till mig: ”Jag sa till dig att med tålamod och hårt jobb så kommer chanserna, allt kommer att falla på plats”. Det är otroligt skönt att ha honom här.

– Jag har haft en bra social situation med Marcus och Emir (Bajrami) här, det har gynnat mig mycket. Livet är fantastiskt här i Aten.

– Men man syns ju inte lika mycket här. Jag tror ingen i Sverige vet att jag gjort mål i Panathinaikos senaste sju-åtta träningsmatcher. Att jag har nätat i stort sett i varje match. Det gäller att vara med på tv för att man ska uppmärksammas på riktigt.

Vet du vad som händer i sommar?

– Min säsong är inte slut här ännu, så jag har inte haft så mycket fokus på det. Efter säsongen blir det mer. Troligtvis blir det att gå tillbaka till Roma och göra försäsongen där. Går det bra, så går det bra. Om det inte går bra så får man gå på lån eller något, säger Berisha.

– Alla har olika utvecklingar då vi alla är olika individer. Det är mycket som ska stämma i en klubb, det har jag förstått nu.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.