Cech straffhjälte – som hockeymålvakt

Av: Frida Fagerlund

Publicerad:
Uppdaterad:

GUILDFORD. Han har räddat en straff i en Champions League-final.

Under söndagen blev Petr Cech, 37, återigen hjälte – som hockeymålvakt i engelska fjärdedivisionen.

– Jag ville hellre spela hockey än fotboll när jag var liten men hade inte råd med utrustningen, säger han och kallar kvällen för ”en barndomsdröm som gick i uppfyllelse”.

Vägg i vägg med ett äventyrsbad debuterade Petr Cech för sin nya klubb under söndagskvällen.

37-åringen, som lade fotbollshandskarna på hyllan för några månader sedan, har visserligen inte bytt position men väl sport. Nu vaktade han målet när Guildford Phoneix tog emot Swindon Wildcats i den engelska fjärdedivisionen i hockey.

Ett par hundra åskådare hade hittat till Spectrum Arena, långt fler än vad det brukar vara på en ”normal” match. Förutom en ovanligt stor hord av journalister märktes nyförvärvets intåg på den tjeckiska technomusik som dånade ur högtalarna.

– Jag blev överraskad, jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Samtidigt så spelade jag fotboll på högsta nivå under 20 år så jag vet hur man förbereder sig inför en match, säger Petr Cech.

1 av 5 | Foto: ALL OVER PRESS

”Hade inte råd med utrustningen”

Efter en mållös första period tog hemmalaget ledningen men innan tredje perioden var över hade båda målvakter släppt in två puckar vardera. 

2–2 innebar att en straffrysare väntade – och visst fick Guildford till slut fira segern. Petr Cech, som fick stående ovationer från publiken, blev utnämnd till matchens lirare efter sina räddningar.

Dessutom är han den enda målvakten som både har blivit straffhjälte i en Champions League-final – och nu även i The National Ice Hockey League South 2. Bara en sådan sak.

– Det svåra är själva skridskoåkandet, säger Cech när han ska förklara skillnaden mellan sporterna:

– Vinklarna och rörelsemönstret är i princip samma, men skillnaden är att man spelar på is. Ibland är det svårt att ta sig upp snabbt igen, jag har definitivt fått jobba hårt med det.

Petr Cechs kärlek till hockeyn sträcker sig långt tillbaka i tiden. Faktum är att historien hade kunnat te sig annorlunda om hans föräldrar hade haft det bättre ställt ekonomiskt.

– Jag ville hellre spela hockey än fotboll när jag var liten men hade inte råd med utrustningen, förklarar Cech.

– Jag åkte skridskor jämt. Men ju mer fotboll det blev desto mindre tid hade jag över för hockeyn. Det blev mer som en hobby. Sen hade jag inte tid alls under 25 år haha… Nu när jag hade dragit mig tillbaka dök den här chansen upp. Jag är glad att det hände. Det är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse.

”Gillar Henrik Lundqvist”

En av Cechs nära bekanta är en annan superb målvakt, nämligen Dominik Hašek.

Gav han dig några råd inför matchen?

– Jag fick ett mess från honom, där han önskade mig lycka till. Han är faktiskt anledningen till att jag ville hålla på med hockey från början, så det är trevligt att höra från honom.

Förutom landsmannen ser Petr Cech även upp till en svensk på samma position.

– Jag gillar Henrik Lundqvist väldigt mycket, jag har ju hans tröja, säger Cech och syftar på julklappen från förra året.

– Jag kollar på hans matcher så ofta jag kan, och NHL överhuvudtaget. Jag älskar idrott och den här sporten.

Kvällens svensktouch i Guildford blev hjälmen som Cech bar dagen till ära. Förutom hyllningar till gamla klubblagen Chelsea och Arsenal skymtades även Londonattraktioner som Big Ben och Tower Bridge samt Tjeckien och Storbritanniens respektive flaggor.

– Den berättar hela min livshistoria, på ett sätt. Jag är väldigt glad att jag kom i kontakt med svenske Mr DaveArt (David Gunnarsson), som gör typ allas hjälmar i NHL, säger Petr Cech.

Han räknar med att vara med och spela med sitt nya lag så ofta han hinner.

– Jag har ju mitt heltidsjobb i Chelsea. Beroende på hur kalendern ser ut sen så får vi se, nu låg det bra med tanke på landslagsuppehållet, säger målvakten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN