Rött kort och målvaktstavla när Juve skrällde

Juventus Cristiana Girelli blev en av matchhjältarna i den första Champions League-kvartsfinalen mot Lyon. Arkivbild.

Ett rött kort, en målvaktstavla, en ”super sub”.

Så såg Juventus segerrecept ut i Champions League-kvartsfinalen mot Lyon.

2–1 på hemmaplan ger Turinlaget ett fint utgångsläge inför returen nästa vecka.

Förra säsongen var Juventus nära att störa Lyon i Champions Leagues sextondelsfinal. I år kan det italienska laget komma att göra mer än så.

2–1 hemma på Juventus Stadium var i alla fall ett utmärkt resultat att få med sig till returen i Lyon nästa torsdag.

Linda Sembrant och Lina Hurtig spelade från start för Juventus (Amanda Nilden bytte av Hurtig i slutminuterna), men inledningen av matchen blev inte den roligaste. Redan i den åttonde minuten hade gästerna gjort 1–0 efter att Juventusförsvaret misslyckats med att få undan bollen. Till slut nådde ett inlägg pannan på Catarina Macario, och amerikanskan pricknickade in ledningsmålet i det bortre hörnet.

Avgörande ögonblick

Ledningen stod sig länge, men i den 62:a minuten kom det ögonblick som skulle få pendeln att svänga över till hemmalaget.

Det började med att Cristiana Girelli rensade i väg en Lyonhörna långt, långt bort från det egna straffområdet. Bollen hamnade vid mittcirkeln och där stod Ellie Carpenter som Lyons sista utpost – men hon var inte tillräckligt beslutsam. En framrusande Valentina Cernoia fick en tå på bollen, rusade förbi Carpenter och satte fart mot ett friläge när det plötsligt tog stopp. Carpenter hade ryckt tag i italienskans arm och fått henne på fall. Domaren Cheryl Foster tvekade inte när hon drog upp det röda kortet.

Det numerära överläget fick fart på Juventus, och i den 71:a minuten kom kvitteringen.

Målet föranleddes av en riktig blunder från Lyonmålvakten Sarah Bouhaddi. Inlägget från höger såg ut som plockpotatis men Bouhaddi tappade bollen och fick sedan en knuff av Arianna Caruso när hon försökte ta upp den. Bollen rullade i stället ner till Cristina Girelli som bara hade att dunka in kvitteringen. Lyonspelarna ville ha det till frispark, men Cheryl Foster godkände målet.

Lyckat byte

Och Juventus tränare Joe Montemurro hade ytterligare ett kort att spela ut. Med knappt tio minuter kvar tog han ut målskytten Girelli, och satte in Agnese Bonfantini.

Det tog två minuter för draget att ge utdelning: Arianna Caruso slog en briljant genomskärare förbi Lyonförsvaret som friställde Bonfantini, och 22-åringen placerade in 2–1 i det bortre hörnet.

Lyon har vunnit Champions League fem gånger de sex senaste åren. I år har Juventus sett till att fransyskorna får det tufft att ens ta sig till semifinal.