Sebastian Anderssons storform: Två mål mot Mainz

Tackar Martin Dahlin efter islossningen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

När Sebastian Andersson gått mållös i Bundesliga i två månader tog han hjälp av någon som varit i samma sits.

Efter två mål mot Mainz tackar han den gamle storspelaren Martin Dahlin.

– Jag är glad för hans tips, säger 28-åringen.

På fredag behöver Sverige en poäng borta mot Rumänien för att i princip säkra avancemang till EM nästa sommar.

Sebastian Andersson ska med till Bukarest. Han kommer dit med gott självförtroende efter att ha nickat in två mål på hörna i Union Berlins 3–2-seger mot Robin Quaisons Mainz.

Förvaltade inte chanserna

När Sportbladet når Andersson sitter han i bilen på väg hem.

– Vi blev trötta, tappade lite fokus och så ökade de. Det tog ut sin rätt. Men fram dit var det en jättebra match av oss, säger han.

Svensken gjorde tre mål i säsongens inledning, men tappade sedan effektiviteten. I sex raka matcher, under nästan två månaders tid, fick Sebastian Andersson gott om speltid men förvaltade inte sina chanser.

För att inte misströsta tog han hjälp av sin agent, den gamle Guldbollenvinnaren Martin Dahlin, som tillbringade stora delar av sitt 90-tal i Borussia Mönchengladbach.

– Jag tog tips av honom för att han varit i samma situation. Han vet vad som krävs i den här ligan och har levererat under en lång period, säger Sebastian.

”Då är allt glömt”

Hur löd hans råd?

– Han sa att jag gjort det bra spelmässigt, så att det inte finns någon anledning att klanka ner på sig själv för att målen inte kommer. Det blir bara värre då. Det går inte att göra mål hela tiden, men det går alltid att kämpa. Man måste fokusera på annat för målen kommer inte bara för att man vill.

Är det skillnad på att komma till landslaget med två nyligen innickade bollar mot att ha gått mållös?

– Ja. Det är skönare att ha mål i ryggen. Sedan vet jag inte vad det innebär för mig, det vet bara Janne Andersson, men det känns jättebra.

Hur ser du på att möta Rumänien borta?

– Jätteviktig match. Det var synd att vi släppte in målet sent mot Spanien, men förhoppningsvis kan vi vinna så är det glömt.

Sebastian Andersson står på fem mål i Bundesliga. Ett mer än Robin Quaison och elva färre än ledaren Robert Lewandowski, Bayern München.

Foto: Viaplay
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.