”Vi låtsas vara hårda för att vi är rädda”

Bilden som visar hur långt fotbollen har att gå

Publicerad 2017-06-08

En bild på två killar som håller hand fick fotbollsintresserade över hela världen att gå i spinn kring frågan om världens största herridrott äntligen hade fått sitt första öppet homosexuella par på elitnivå.

Tre dagar senare har bilden fått en annan tolkning: Hur långt fotbollen har kvar i arbetet för en trivsam miljö för alla människor.

– Vi måste låtsas vara hårda och starka men är rädda för vad folk ska säga om oss, säger franske stjärnan Antoine Griezmann om avsaknaden av homosexuella spelare.

Den 22 oktober 1990 kom fotbollsspelaren Justin Fashanu ut som gay. Åtta år senare tog britten, efter år av trakasserier, sitt liv. Sedan dess har fotbollen kämpat med att skapa en tillåtande miljö för alla inom idrotten.

I veckan valde det danska och tyska landslaget att ta ställning genom att bära regnbågsfärgade lagkaptensbindlar under landskampen i Danmark. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand vittnar också om att även Sverige har flera saker på gång.

– Det är klart att vi har olika initiativ på agendan, det kommer att ge sig i uttryck på olika sätt. Vi tittar på hur vi kan ta ännu tydligare ställning, vi vill göra ännu mer, säger Sjöstrand utan att vilja bli mer konkret.

Modstandere på banen - sammen mod homofobi #FodboldForAlle #DANTYS
https://t.co/shWzfu2s4Y

Tolkades som en kärleksförklaring

Danskarnas ställningstagande kommer också i samma veva som frågan återigen blivit brännhet. Detta sedan Lazios spelare Keita Balde och Patricio Gabarrón Gil, mer känd som bara ”Patric”, i söndags publicerade en bild i sina sociala medier som omedelbart väckte stort intresse.

På bilden syns hur spelarna håller hand och fotografiet tolkades snabbt som ett öppet deklarerande av de två männens kärlek till varandra. Efter ett dygns spekulationer uppdaterade dock Patric sina sociala medier igen med en större beskärning av bilden – så att även en tredje person nu syntes och texten ”grejen är att det är fler än två”.

En dementi – snarare än ett erkännande av ett polygamt förhållande – var nu den allmänna tolkningen.

Istället för elitfotbollens första homosexuella par ger bilden nu bara ytterligare en indikation på den explosionskraft frågan fortfarande har. Något franske stjärnan Antoine Griezmann menar skrämmer spelare från att berätta om sin sexuella läggning.

– Jag tror att det är ovanligt inom fotbollen eftersom vi förväntas vara hårda och starka. Men vi är rädda för vad folk ska säga. Jag har ingenting emot det (homosexualitet): Jag respekterar alla, säger Griezmann till Icon.

Skulle du våga komma ut om du var gay?

– Det finns många onda människor inom fotbollen och det kanske finns en rädsla för hur man kan komma att förolämpas på arenorna. Jag tror jag skulle det (våga komma ut). Men det är självklart lätt att säga när du inte behöver gå igenom det.

”Bland föreningarna förändringarna sker”

Intervjun blandar samtidigt de allvarliga frågorna om avsaknaden av homosexuella spelare inom fotbollen med andra funderingar som i samma ljus kan te sig mer tvivelaktiga. ”Varför daskar fotbollsspelare varandra på rumpan på planen?” är en av frågorna Griezmann också tvingas svara på. ”Har du någonsin blivit kysst på munnen när du gjort mål?” en annan.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand har gjort mångfalden inom fotbollen till en av sina hjärtefrågor. Han säger samtidigt att det här är ett problem där förändringen måste börja i gräsrötterna och att det därför kommer krävas såväl tid som hårt arbete innan alla kan känna sig lika välkomna inom fotbollen.

– Vi har identifierat det här tidigare och vi tror att vi behöver jobba långsiktigt och gör det inom ramen för ”Alla är olika, olika är bra” där mångfaldsfrågor samt HBTQ-frågor finns. Det är därute bland föreningar som förändringarna sker. Det är viktigt att det inte bara blir en kampanj och vad händer sen? Det måste finnas en grund.