Osäkerheten inför ödesmatchen

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

PARIS. Sveriges öde i Nations League ska avgöras.

Men inför matchen mot Frankrike finns en osäkerhet kring statusen på den svenska startelvan.

– Jag är kanske inte redo för 90 minuter men om jag startar så kör jag så länge det går, säger Viktor Claesson.

Det svenska landslaget har efter segern mot Kroatien i lördags (2–1) fortfarande chansen att hänga kvar i den allra främsta divisionen i Nations League.

Kvällen på Stade de France kräver inte bara en stabil svensk prestation i sista gruppspelsmatchen, utan ett resultat som är bättre än det som Kroatien får hemma mot Portugal.

När assisterande förbundskapten Peter Wettergren klev in i det kala presskonferensrummet på den franska nationalarenan igår såg han fokuserad ut.

Det tätande matchandet i pandemitider sliter på spelarna och stabens medicinska team har fått agera.

– Fysteamet har fått jobba. Alla är klara för spel så det är jag väldigt glad för, sa Wettergren.

Men det finns ändå frågetecken inför ödesmatchen.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Albin Ekdal är avstängd och har lämnat truppen. Som Sportbladet kunde avslöja igår löser landslaget det med att flytta in Sebastian Larsson centralt på mittfältet och ta in Viktor Claesson till höger.

Krasnodarspelaren är dock inte i fullt slag. Tillbaka efter sin korsbandsskada i höst har han matchat hårt med klubblaget och gjort comeback i landslaget i Nations League. Men sen satte en ljumskskada stopp i oktober och han är inte redo för att spela 90 minuter ikväll.

Det sa han själv på en pressträff i söndags.

– Jag har inte spelat jättemycket sedan förra samlingen och jag hade ett snack med Janne inför att jag inte skulle spela så mycket. Jag är kanske inte redo för 90 minuter men om jag startar så kör jag så länge det går, säger han.

Hur ser du på att det är mycket matcher på kort tid?

– Det är väl kanske lite onödigt att vi ska ha en träningsmatch (Danmark), men samtidigt vill jag ju att det ska fortsätta vara matcher. Och att det inte blir som i våras när inga matcher spelades.

Osäkert även i Frankrike

Vänder vi blickarna mot backlinjen så kan vi konstatera att Marcus Danielson som, enligt Sportbladets uppgifter, får nytt förtroende ikväll kommer att spela sin tredje match på sju dagar. Bredvid sig finns Victor Lindelöf, som kom till samlingen med ryggproblem.

United-backen såg dock oerhört pigg ut på uppvärmningen igår när han skuttade fram bredvid lugnt joggande lagkamrater.

Men även det franska laget dras med utmaningar inför kvällens möte med Sverige, som de tar på stort allvar även om de redan vunnit Nations League.

Enligt Sportbladets franska uppgifter igår kväll var förbundskapten Didier Deschamps efter träningen fortfarande osäker på om Kylian Mbappé, tillbaka efter skada, ska starta eller inte.

De franska journalister som var på plats på Stade de France spekulerade i startelvor som skulle innebära kring sex nya spelare jämfört med det lag som förra veckan vann över Portugal.

– Jag kommer diskutera saken med honom. Det finns två alternativ, som har sina för- och nackdelar. Jag kommer bestämma vad som är bäst för honom och laget. Han vill verkligen spela, sa Didier Deschamps igår.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.