EM i fotboll 2021

Janne Anderssons varning inför mötet med Slovakien

Av: 

Petra Thorén

Johan Flinck

FOTBOLL

S:T PETERSBURG. Janne Andersson ser öppningar för Sveriges offensiva spel.

Men han höjer ett varningens finger för Slovakiens omställningar.

– De är väloljade i sitt sätt att spela och trygga i det, säger förbundskaptenen.

Efter den tillbakapressade premiären mot Spanien (0–0) har de svenska spelarna varit i Göteborg och andats.

Med ny energi anlände de under torsdag kväll till Rysslands nästa största stad S:t Petersburg för fredagens möte med Slovakien.

Slovakien går in i matchen mot Sverige med självförtroende efter segern över Polen. Men trots det förväntar sig Sverige inget spelövertag från slovakerna.

– De har spelat ganska tydligt i ett antal matcher så vår analys är att det inte är Spanienspel vi kommer att möta. Sen kan de överraska och göra annat, men jag förväntar mig att vi har mer boll i speluppbyggnad och kan bygga mer framåt. Jag skulle tro att matchbilden blir en annan, säger Janne Andersson på sista pressträffen inför matchen.

Janne Andersson.

”Starka i sin kontringsfas”

Han ser framförallt en ingrediens i det slovakiska spelet som ett hot mot Sverige.

– De är starka i sin kontringsfas, löpstarka och vill ta kontringarna. Men får de lite ytor, om vi blir för ”långa” och inte får tryck på dem i vår press, så är de också skickliga på att spela sig igenom nerifrån, säger han.

Går vi ner på individnivå är mittfältaren Marek Hamsik, som under våren spelat för IFK Göteborg men som har flera Napolisäsonger i kroppen, en bricka i passningsspelet. Inte minst när det kommer till kontringar.

– Hamsik är självklart en jättebra spelare. Det har vi sett periodvis i allsvenskan även om det tog ett tag innan han kom i form. Men han har visat kvaliteter och är viktig för dem. Han är en nyckelspelare för dem, säger Andersson.

Marek Hamsik.

Har de någon svaghet?

– Vi tycker om när lagen spelar med markeringsinslag. Då kan vi skapa ytor och möjligheter om man flyttar deras spelare. Rörelse utan boll är viktig för att öppna ytor åt varandra. Det finns med som ett viktig inslag i morgon, säger Janne Andersson och utvecklar:

– Vi ska ha en väldigt bra rörelse när vi själva har bolen för att öppna upp ytor för varandra. Det är en nyckel i morgon. Jag säger inte att det är en svaghet hos dem men det är en möjlighet för oss...

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE

Eriksen har lämnat sjukhuset

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Janne Andersson

Herrlandslaget i fotboll

Marek Hamsik