Stjärnorna i protest mot lönesänkningar

”Är som en donation till ingenting”

Publicerad:
Toni Kroos inte positiv till lönesänkningar.
Foto: Manu Fernandez / TT
Toni Kroos inte positiv till lönesänkningar.

FOTBOLL

Det bubblar av missnöje i fotbollsvärlden.

I såväl Spanien som England protesterar spelarna mot krav på lönesänkningar i corona-virusets spår.

– Det är som en donation till ingenting, säger Real Madrids Toni Kroos.

FC Barcelonas spelare har gått med på en 70-procentig lönesänkning under corona-krisen och Real Madrids överväger just nu sitt ekonomiska förslag från klubben. Mittfältaren Toni Kroos är dock inte särskilt positiv varken till den föreslagna dumpningen på 12 procent om det blir fortsatt ligaspel och 20 procent om säsongen ställs in.

– Det är som en donation till ingenting. Eller till klubben. Jag är för en full löneutbetalning och att det sedan är upp till var och en att göra kloka saker med pengarna, säger Kroos till SWR enligt Marca.

Rooney: Skuldbelägger spelarna

Även i England är frågan en het potatis sedan sjukvårdsministern Matt Hancock offentligt uppmanat fotbollsmiljonärerna att avstå lön för att hjälpa sina klubbar.

"Det känns som att det görs för att skuldbelägga spelarna – att tvinga dem in i ett hörn där de får plocka upp notan för de förlorade intäkterna”, skriver landslagslegendaren tillika Derbys spelande tränare Wayne Rooney i sin kolumn i Sunday Times.

Solskjaer: Lätta måltavlor

Även Manchester Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjaer är inne på att kravet på att fotbollsspelarna ska ta ansvar i krisen är överdrivet.

– Fotbollsspelarna är lätta måltavlor. Jag tycker det är orättvist att peka ut enskilda personer eller fotbollsspelare som grupp eftersom jag vet att många spelare redan gör mycket arbete för samhället, och spelarna gör mycket för att hjälpa till i den här situationen, säger Solskjaer till Sky Sports.

Det engelska spelarfacket har motsatt sig ett förslag på en 30-procentig lönesänkning för alla Premier League-stjärnor med motiveringen att det samtidigt skulle innebära ett skattebortfall på motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.