19:e försöket sedan 1933 – då gick det vägen

19:e försöket sedan 1933.
I kväll skrev Polen historia.
Tyskland besegrades för första gången någonsin.

– Vi märker verkligen hur viktigt det här är för folket, säger Lukasz Pisczek.

Det var en intensiv match som spelades inför knappt 60 000 åskådare i Warszawa. Polen forsade fram i vassa spelvändningar och skakade om världsmästarna under 90 minuter. Fem minuter in i den andra halvleken kom Borussia Dortmunds högerback Lukasz Pisczek fram längs kanten. Han piskade in ett inlägg mot den främre stolpen. Manuel Neuer missbedömde situationen, kom ut fel – och Arkadiusz Milik kunde påpassligt nickskarva in bollen i mål.

– Jag gav mig ut för sent. Det var mitt misstag, säger Neuer.

Bombade bollen i ribban

I den andra halvleken pressade Tyskland ner ett vilt kämpande hemmalag. Men Mario Götze och Thomas Müller missade sina lägen. Inte heller Karim Bellarabi, bäst i Tyskland, lyckades överlista Wojciech Szczęsny som hade en briljant kväll i målet. Framför sig hade han storspelande mittbacken Kamil Glik.

I den 81:a minuten kom Tysklands bästa chans när Lukas Podolski bombade en sanslöst hård volley i ribban.
– Riktigt bra kraft, säger Kanal 9:s expert Johan Arneng.

I den 88:e minuten avgjordes matchen. Robert Lewandowski sög in en snabbt inkast, höll undan backarna och satte upp Sebastian Mila i ett perfekt läge. Nyinbytte Mila gjorde inget misstag när han vinklade in 2-0 i den bortre ytan.

"Vi är överlyckliga"

– Vi tog våra chanser. Vi hade två eller tre, och gjorde två mål. Tyskland hade fler chanser men tog dem inte, säger Lukas Pisczek.

1933 genomfördes den första landskampen mellan Polen och Tyskland. Sedan dess har länderna mötts 18 gånger utan att de rödvita lyckats gå segrande. Kvällens historiska vinst blev den första genom tiderna.

– Vi är överlyckliga över att slå Tyskland för första gången. Vi märker verkligen hur viktigt det här är för folket, säger Lukasz Pisczek.
Förlusten var Tysklands första på 18 matcher.
– Ett nederlag var oundvikligt, men vi spelade inte dåligt, säger Manuel Neuer.