”Misstänkte alla – från min egen familj till vänner”

Uppdaterad 2015-02-17 | Publicerad 2015-02-14

Sven-Göran Eriksson får upprättelse efter skandalen – tidningen ber om ursäkt: ’Wow’

Sven-Göran Eriksson.

SIDE, TURKIET. Sven-Göran Eriksson börjar få upprättelse för avlyssningsskandalen i England.

I går publicerade tidningen Daily Mirror en offentlig ursäkt till ”Svennis” och de andra kändisarna som fått sitt privatliv uthängt i pressen.

– Wow! Det är hög tid att de gör det, säger den 67-årige tränar­legendaren när Sportbladet träffar honom i Turkiet.

ENGLISH VERSION: I SUSPECTED THEM ALL – FROM MY OWN FAMILY TO MY FRIENDS

Karriären är så lång att den knappt går att överblicka.

Från Degerfors, Göteborg, Lazio, Englands landslag, Manchester City och en rad andra uppdragsgivare har Sven-Göran Eriksson hamnat i Kina.

Under 2013 och 2014 tränade han Guangzhou R&F och från det här året har han tagit över en annan klubb från en jättestad, nämligen Shanghai SIPG. Klubbens satsning är stor och spektakulär – vi återkommer till det – men i går för­lorade de mot Djurgården med 1–3 i en träningsmatch på det turkiska lägret.

– Djurgården var bra, vi var dåliga, sammanfattar ”Svennis” lakoniskt efter matchen.

Men han ändrar tonläget när Sportbladet upplyser honom att Daily Mirror gått ut med sin ursäkt.

– Wow, är den spontanta reaktionen.

– Men det är lite väl sent. Det hade jag kopplat bort, men det var skit när de höll på. Jag visste inte det då, jag fick reda på det mycket senare.

Scotland Yard ringde

Det måste varit obehagligt?

– Ja, klart obehagligt. Givetvis. Jag vet inte exakt hur det funkade, men de läste av textmeddelanden och kunde avlyssna här och där.

– En dag så ringde det från Scotland Yard som ville prata med mig och jag tänkte ”vad nu då?” Då berättade de att min telefon varit avlyssnad i två år minst. Då börjar man lägga ihop ett och ett...wow. Då förstår man varför det kommer ut saker i tidningarna. Det jobbiga är att man misstänker allt från sin egen familj till vänner och bekanta: ja, alla.

När det kommer ut privata uppgifter?

– Ja, precis.

Förutom att Daily Mirror (samt systertidningarna Sunday Mirror och Sunday People) ber om ursäkt till Eriksson och andra kändisar som Paul McCartney, Heather Mills, Jude Law och Wayne ­Rooney har de beslutat att betala ut upp till 12 miljoner pund till de avlyssnade personerna, vilket är en tre-dubbling jämfört med det tidigare beloppet.

Ett dygn innan matchen mot Djurgården, det vill säga i förrgår, satt Sportbladet och Expressen ner med Eriksson för ett samtal om hans liv i Kina. Och det råder ingen tvekan om att ”Svennis” stortrivs på nya jobbet.

– Allt är nytt här, ägaren, direktörer, så det var lätt att komma in. De valde mig, och jag har fullt stöd av klubbledningen.

Den nya ägaren är inte vem som helst, och tajmingen kunde inte ha varit mycket bättre.

Sedan Xi Jinping blev president i Kina för ett par år sedan har pengarna i ligan ökat drastiskt. Statliga bolag har gått in och bekostat jättesatsningar på olika ställen, framförallt i Guangzhou där det största laget Evergrande under ledning av den italienske stortränaren Marcelo Lippi har tagit hem de två senaste titlarna.

– Den nya presidenten är tydligen en fotbollskille, som ”Svennis” sammanfattar saken.

Nu är det Shanghais tur. Stadens statliga hamntransportsbolag SIPG har köpt klubben – och satsningen är massiv.

– Det är stort naturligtvis. Det är världens största hamn, eller en av de största. Jag har ­varit där på rundtur, det var mäktigt. Jag vet inte hur många containrar de fraktar ut per år, men 30–40 miljoner någonting. Och en miljon bilar på färjor. Om det kommer från regeringsnivå vet jag inte, men de ville ta över hela klubben. Så ja, pengar finns.

– Presidenten har vid flera tillfällen sagt att fotboll måste växa i Kina. Han vill att Kina kvalar in till nästa VM, att Kina organiserar ett VM så fort så möjligt…och det tredje är att Kina vinner VM.

…så fort så möjligt?

– Ja, precis.

Så vad har ”Svennis” egentligen för pengar att röra sig med?

Tja, det är inte så lätt att svara på med tanke på att det inte verkar finnas några begränsningar.

– Jag har frågat vad budget är, men det finns liksom ingen. Om jag gillar en spelare och klubbledningen är med och det inte är Messi-pengar så är allt möjligt.

”Planerar aldrig”

Hur var det att flytta från Guangzhou till Shanghai?

– Ett steg uppåt om du ser till levnadsvillkor. Shanghai är en stor internationell stad, här finns allt du behöver. Det bor mycket svenskar här till exempel. Jag bor i ett område med mycket utlänningar, mitt i stan. Det är väldigt, väldigt bra. För mycket trafik, men det får man ta. Det är ju väl mycket i Stockholm också, fast det här är lite värre.

Det är mycket smog också?

– Ja, det är det. Inte som i Peking, men de eldar med kol och det är för mycket bilar.

Hur länge ska du stanna i Kina?

– Jag har skrivit kontrakt i två och sen får vi se. En dag blir jag för ­gammal för det här. Hoppas att det inte sker inom de närmaste åren, för jag trivs och tycker det är roligt.

Har du samma brinn?

– Det tror jag. Jag vet inte vad jag skulle göra om jag skulle vara ledig jämt.

Klättra på väggarna?

– Ja, det skulle jag.

I din självbiografi verkar det som du inte är särskilt eftertänksam. Saker mer blir som de blir?

– Jag har lärt mig att man aldrig kan planera saker i fotboll. Du vet inte vad som händer om en månad, vecka eller ens i morgon. Du kan få sparken, det kan hända saker. Skulle man gå runt och tänka på att kontraktet är på väg att gå ut och jag ska göra si eller så – det är lönlöst att tänka på det sättet. Man får vara glad för varje dag som man har ett jobb som man trivs med. Ut och bråka med fotbollsspelare varje dag och känna linimentdoft: det är fint.

Längtar du hem någon gång?

– Egentligen inte. Jul och sommar är det fint att komma till Sverige, men vad är hem för mig? Jag har inte bott i Sverige sedan 1982 och sedan dess har jag i princip

bara varit hemma på semester.

Du kanske är mer världsmedborgare än svensk?

– Ja, jag flyttar runt vartannat år, det passar mig bra. Jag längtar ­inte någonstans, jag är väldigt fokuserad på det jag gör.

”Var synd med landslaget”

Har det hänt att någon allsvensk klubb kontaktat dig?

– Nej, det har det inte. Det var Lagrell (Lars-Åke, förbundsordförande) som kontaktade mig när Sverige bytte förbundskapten men då hade jag

ett annat jobb på gång (klubbdirektör i Notts County). En allsvensk klubb har inte hört av sig på 20–30 år.

Vad tänker du om förbundskaptensjobbet som aldrig blev av?

– Nej, det blev ju aldrig av. Om nu kommer det inte bli heller. Det är ju lite synd i och för sig...men det är okej. Jag ska inte beklaga mig, jag har haft ett bra liv. Jag har varit förbundskapten i Mexiko, England och Elfenbenskusten, det får räcka.

Säker?

– Nja...jag blir ju inte direkt ­yngre för varje år tyvärr. Jag stortrivs där jag är, det är spännande.

För att anpassa sig till livet i Kina gjorde ”Svennis” som han brukar när han kommer till ett nytt land: studerade språket. Men det här gången var han tvungen att ge upp efter ett tag.

– Jag försökte lära mig kinesiska, men det här var första gången som jag fick ge upp. Alltför komplicerat för mig, olikt allt annat. Men jag jobbar med tolk hela tiden och det är viktigt att den killen är bra och kan fotboll. Sen kan du ju aldrig kontrollera att det blir rätt översatt, haha.

– Den här killen är inte bara tolk, han är lite smådirektör också. Fixar, hjälper till med lite allt möjligt. De här killarna är utbildade på universitetet och kan väldigt bra engelska.

Inte så mycket för beachen

Kan du spelarnas namn?

– Jo, för en del har västerländska namn också. Sexan heter Daniel till exempel, det underlättar för mig. Det är viktigt att kunna namnen, jag skulle inte vilja ha en tränare som inte kan. Det är nonchalant.

Förutom att Eriksson trivs med fotbollen och att bo i Shanghai är han tillfreds med privatlivet. När han var förbundskapten i Mexiko 2008–2009 träffade han dansaren Yaniseth Alcides som blivit hans partner sedan dess.

Yaniseth kommer från Panama och tidigare i vintras tog ”Svennis” över hela familjen dit för att fira jul.

– Jag hade son med fru och min dotter och min bror: alla var i Panama över jul och nyår. Jag är väl inte så mycket för beachen egentligen, men där var det väldigt fint. Det var perfekt.

Avlyssningsskandalen

Flera tabloidtidningar använde på 2000-talet privatdetektiver som hackade och avlyssnade kändisars mobiltelefoner. Framförallt lyssnades telefonsvarare av, varpå tidningarna publicerade uppgifter om kändisarnas privatliv. Bland de drabbade fanns Sven-Göran Eriksson, Paul McCartney, Heather Mills, Jude Law, Wayne Rooney – och paret Beckhams barnflicka.

2011 avslöjade The Guardian vad som pågått och en stor härva nystades upp. En av de skyldiga tidningarna, tabloiden News of the World, lades ner efter skandalen, trots att tidningen getts ut sedan 1843.

 2012 stämde Sven-Göran Eriksson Daily Mirror vilket resulterade i en kompensation. Tidningen beslutade sig för att betala ut runt

fyra miljoner pund till de drabbade – en summa som nu tredubblas.