Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Dålig markering sänkte oss mot Spanien.

I går specialtränade Lettland på hur man kommer igenom det svenska försvaret.

Knepet: satsa på hörnor.

Måltjuv Maris Verpakovskis är kanske ingen skrämmande bra huvudspelare. Men det har inte hindrat honom från att göra två mål på hörna i pågående EM-kval – båda gångerna efter att Oskars Klava först varit framme med huvudet.

Zlatan förlorade en nickduell i första halvlek, Wilhelmsson rensade rakt på Ramos i andra. För första gången i kvalet darrade Sverige på hörnorna mot Spanien.

Det tänker Lettland utnyttja.

– I dag (läs: i går) specialtränade vi fasta situationer. Halva laget tränade försvar, den andra halvan körde mest hörnor, säger landslagschefen Martin Hartman.

Tre hörnmål hittills

Lettland har gjort fjorton mål i kvalet, tre av dem är på hörnor. Sverige har inte gjort något.

Mycket av förklaringen ligger i Genadij Solonicins högerfot.

Den lettiske mittfältaren slår hörnorna både från vänster och höger, alltid med rejäl skruv.

Inne i mitten stångas Girts Karlsons, Kaspar Gorkss och Oskars Klava – och på eventuella returer finns specielle måltjuven Verpakovskis alltid och hugger.

– Vi har långa backar som gärna går upp på hörnorna. Det har vi stor fördel av, säger Hartman.

Klava avstängd i morgon

Men ett av de tre fyrtornen saknas på onsdag.

När 25 minuter återstod mot Liechtenstein ledde Lettland med 3–1 och såg trygga ut. Men Klava satsade onödigt hårt i en närkamp, varnades och är nu avstängd.

Landslagschefen Hartman förstår att Lettlands hörnfacit skrämmer, men säger att de i sin tur fruktar svenska inspel.

”Vi vet hur vi ska göra”

– Bra lag gör mål på fasta situationer. Så om man kollar på världsrankingen ska vi vara räddare för era hörnor, säger han.

Målvakten Andreas Isaksson är besviken på hur Sverige uppträdde vid hörnorna mot Spanien, men hoppas att schabblet är borta till matchen på onsdag.

– Det kan vara tillfälligheter. Vi vet hur vi ska göra, men det blir alltid lite slumpvis, säger han.