Sveriges okända VM-turnering: ”På liv och död”

Publicerad 2023-07-20

WELLINGTON. Sveriges VM-premiär här på Nya Zeeland spelas på söndag.

Åtminstone den i fotboll, för redan i måndags drog ett annat mästerskap igång på den svenska basen: Cornhole-VM.

– Det är verkligen på liv och död verkar det som, säger Kosovare Asllani.

I byggnaden där matsal kombineras med sällskapsrum står det pingisbord, hänger tv-skärmar och så finns det cornhole.

– Det är en viktig del. Ska vi vara här hela vägen så är det 40-45 dagar. Vi har också pratat om att det inte bara är vad vi gör på planen, utan vilken kultur vi vill ha utanför planen, säger den fotbollspsykologiska rådgivaren Rasmus Liljeblad.

Det var han som nyligen introducerade cornhole i landslaget och det har snabbt blivit populärt. Det är ett ganska enkelt spel där det gäller att kasta påsar på ett bräde.

Du får en poäng om påsen landar på brädan och tre om den går ner genom hålet.

Tas på stort allvar

I väntan på att fotbolls-VM ska starta så har gruppspelet i Cornhole-VM dragit igång, med Liljeblad som turneringsarrangör.

– Det tycker jag är perfekt här. Det blir också lite publik. Vi hade kanske 20-25-30 åskådare på en match. Det blir en samlingspunkt som jag tror är fantastiskt viktig för oss.

Och det här tas på största allvar.

När Magdalena Eriksson pratar om det viktar hon med händerna i ungefär samma höjd framför ansiktet och säger att det är nästan lika viktigt som det stundande fotbollsmästerskapet, med glimten i ögat.

”Då hade vi inte förtjänat att vara med”

Eriksson bildar lag med Fridolina Rolfö, men de har fått en tuff start. Mittbacken säger att de fick en dålig start men en nödvändig vinst mot sjukgymnasterna.

– Hade vi förlorat den så tror jag att vi hade dragit oss ur turneringen. Då hade vi inte förtjänat att vara med.

När Rebecka Blomqvist får frågan hur det går för henne och lagkamraten Jennifer Falk vill hon inte ens avslöja vilka de nyligen förlorat mot.

– Det var en riktig plump. Vi tar dem i finalen sen, tänker jag, säger hon.

– Vi hamnade nog i hetsens grupp, tror jag, säger Jennifer Falk.

Hetsas rejält

Det är grupp B som hon målar upp som det. En grupp där även Kosovare Asllani finns.

– Hade man mött henne hade det blivit otroligt hetsigt, säger Magdalena Eriksson.

– Vi är tävlingsmänniskor, man kan inte vara med i något spel utan att hetsa eller att vilja vinna. Det är klart det blir lite hetsigt, säger Asllani själv och fortsätter:

– Även om man möter ledare, eller materialare…

En del hetsar, andra skickar mer subtila psykningar.

Men enligt Magdalena Eriksson, som är i grupp A, så är inte de allra största hetsarna med i turneringen.

– Hade Filippa Angeldahl och Nathalie Björn varit med, så hade de ju varit det. Nu vann de ju den senaste turneringen, då vill de inte in och göra sämre.

Tävlingar bra för gruppen

Det här är inte första gången som landslaget har tävlingar vid sidan av. I Frankrike 2019 spelades det till exempel ”Exploding Kitten” och psykologen menar att det här har en viktig effekt på gruppen.

– Man får en känsla av samhörighet och att man umgås tillsammans. Drar man igång en match så samlas det folk där.

På hotell är det inte alltid det går att få till de stora öppna ytorna som Sverige har på sin bas här i Upper Hutt, en halvtimme norr om Wellington.

– Då äter man och så går man upp på sina rum. Det blir en känsla av att man är väldigt isolerad. Fast det inte är det. Det här ger ändå den här bonusen, man känner att det blir som en familj.

Det händer inte heller särskilt mycket runt omkring den svenska basen, så alla typer av aktiviteter är viktiga för att råda bot på tristessen.

Att kliva in i ett stort mästerskap innebär dessutom en hel del press, så att ha något som får en att tänka på annat än fotboll ibland ser blågult som en nyckel om man ska kunna gå långt.

– Det är lite switch on, switch off. Jag tycker det är så jäkla viktigt att kunna göra. Att när vi väl är påkopplade så är vi påkopplade, men man behöver också koppla av däremellan, säger Asllani.

Räknar med fullsatt på finalen

Gruppspelet där det är två grupper med sju lag i varje avslutas innan Sverige kliver in i fotbolls-VM på söndag. Det är upp till lagen själva att hitta matchtider. Sen väntar slutspel innan match två.

För Jonna Andersson och Elin Rubensson är första målet att ta sig vidare från gruppspelet, sen kan vad som helst hända. Det kan rentav bli tal om läggmatcher.

– Så får vi hoppas att vi får ett enkelt motstånd där. Vi får se. Jag tror redan att slutbildsträdet är uppritat så att vi får se hur vi ska göra inför de sista två gruppspelsmatcherna, säger Andersson med ett leende.

Turneringsarrangören Liljeblad räknar med flera publikmatcher när slutspelet väl drar igång och hoppas på fullsatt till finalen.

– VI har väldigt många dagar ändå mellan match 1 och match 2. Så att ta slutspelet däremellan är planen just nu. Men det ska inte störa.