EM i fotboll 2021

Janne Andersson om stoppade regnbågsprotesterna

Av: 

Michael Wagner

Petra Thorén

FOTBOLL

STOCKHOLM/SANKT PETERSBURG. Uefa stoppade planerna på att lysa upp Allianz Arena i München inför Tysklands möte med Ungern i regnbågsfärger.

Janne Andersson är tydlig i sin åsikt.

– Det är sorgligt att vi ska behöva prata om de här frågorna år 2021.

Den ungerska regimen har stiftat allt fler lagar som försvårar livet för HBTQ-gruppen.

I München ville man markera mot den ungerska inställningen i samband med Tysklands match mot Ungern, men Uefa tillåter inte att Allianz Arena blir upplyst i regnbågens färger.

Vid tisdagskvällens presskonferens fick Janne Andersson frågor om hur han ser på att protesterna stoppas.

– Till att börja med är det sorgligt och bedrövligt att vi 2021 ens ska behöva prata om de här frågorna. Alla ska få älska och leva med vem man vill. Jag tycker väldigt konstigt att man ska lagstifta mot det på ett konstigt sätt som man gjort i Ungern. Självklart ska man få älska med vem man vill, säger Andersson. Det har jag varit tydlig med under flera år när jag deltagit i Prideparaden.

– Sedan när det gäller att protesterna stoppas, det får du fråga Uefa om. Jag kan inte regelverket. Det är bedrövligt att vi ska behöva prata om grundfrågan i det här fallet. 

Larsson: Inget vi diskuterat

Har ni diskuterat att laget ska visa vad ni står för?

– Vad jag vet har spelarna inte resonerat att ta upp något konkret på egen hand. Sakfrågan är självklar för mig och säkert för alla i vår trupp. Men det är ett svårt beslut när man ska välja manifestera eller inte.

Om Sverige blir trea i gruppen kan Blågult få åka till den ungerska huvudstaden Budapest för att spela åttondelsfinal mot Nederländerna.

– Jag är inte orolig utifrån det här perspektivet. Vi får gilla läget och åka dit och spela, men det är tråkigt att sitta och prata om de här frågorna 2021 och man agerar på det sättet, säger Andersson kärnfullt.

Sebastian Larsson håller med sin förbundskapten i de olika resonemangen:

– Det är inget vi spelare i laget har diskuterat, att vi ska göra något (kring HBTQ-frågan). Men jag instämmer med det Janne sa. Det är en självklarhet för mig att varje människa ska få välja vem man älskar och vill leva med, säger lagkaptenen.

Allt om fotbolls-EM 2021 – följ matcherna live

Senaste nyheterna Spelschema Tabeller TV-tider Alla trupper & spelare

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

EM i fotboll 2021

LÄS VIDARE

Emil Forsberg gav Sverige drömstart mot Polen

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EM i fotboll 2021

Fotbolls-EM

Herrlandslaget i fotboll