”Det kan ju inte kännas aktuellt att åka”

Publicerad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

HOCKEY

Kritiska röster har väckts kring lämpligheten av att arrangera ett hockey-VM i Belarus. Bland annat från från svenska ishockeylegendarer.

– Av det som kommit fram kan det ju inte kännas aktuellt att åka och spela något VM där, rent spontant, säger Peter Forsberg.

Det har varit oroligt i Belarus på sistone. Ett land som enligt plan ska arrangera ishockey-VM i maj men som för tillfället upplever vida protester och oreda efter omvalet av presidenten Aleksandr Lukasjenko, med vittnesmål om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp mot demonstranter.

Ett land vars lämplighet som VM-arrangör har ifrågasatts, bland annat av Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark.

”Finns kanske bättre länder”

Lämpligheten har även ifrågasatts av svenska ishockeyikoner.

– Jag följer bara det som står i media. Av det som kommit fram kan det ju inte kännas aktuellt att åka och spela något VM där, rent spontant, säger Peter Forsberg till Sportbladet.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Torontolegendaren Börje Salming är inne på samma spår.

– Man har ju hört att de har problem där. Jag vet inte... Det är klart, det finns kanske bättre länder att ha det i, säger Salming.

”Är en hockeynation”

Oroligheterna i landet har även fått koppling till ishockeyn, när uppgifterna om Dmitry Baskov, ordförande i landets ishockeyförbund, nådde allmänheten. Uppgifter som lyder att ordföranden misstänks ha varit inblandad i dödsmisshandeln av regimkritikern Raman Bandarenka.

– Hoppas att han inte finns kvar då. Har de gjort sig av med allt jävla skit kanske det är helt okej att ha det där. Det är en hockeynation också. Bra om man kan ha VM där ändå, säger Salming.

Men om läget är som det är nu tycker du man ska flytta det?

– Ja, absolut. Där måste man ta ett bra beslut. Är det en jävla massa skrot så ska man ju flytta. Finns ju hur många länder som helst där man kan ha ett hockey-VM.

Inget beslut ännu

Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kom under onsdagen med ett pressmeddelande att man har gått igenom en extern rapport om VM 2021.

IIHF:s ordförande Rene Fasel säger att man ser allvarligt på situationen i Belarus. Däremot har det ännu inte tagits något beslut utan man behöver mer tid för att utvärdera situationen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!