Legendaren ska ta Detroit tillbaka till toppen

Yzerman: ”Måste ta bra beslut och ha tur”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Från idel framgångsrika säsonger till att vara tvärsist i NHL.

Men med en tidigare storspelare vid rodret ska Detroit Red Wings vända på skutan.

– Vi har mycket jobb att göra, säger klubbens general manager Steve Yzerman till Sportbladet.

Han ses som en av de största spelarna genom tiderna i NHL och är en legendar i Detroit. Steve Yzerman gjorde 21 säsonger som spelare – alla i Detroit Red Wings – och vann tre Stanley Cup.

Inför den här säsongen kom 54-åringen tillbaka till klubben, denna gång som general manager.

Den stora utmaningen för Yzerman är att rusta upp laget inför kommande säsonger och ett stort steg i det är sommarens NHL-draft. Det är en draft som Detroit lär få välja högt i. För det är en tuff situation för laget som har dalat rejält de senaste säsongerna och är i en tydlig uppbyggnadsfas.

”Ska byggas upp på nytt”

I dagsläget är man nämligen klart sist i tabellen, 21 poäng bakom nästjumbon Los Angeles och med en målskillnad på –120. Yzerman är väl medveten om utmaningen han och laget har framför sig.

– Jag njuter av att vara tillbaka i Detroit. Jag bodde där under en lång tid, min familj är där, så jag är glad över att vara tillbaka. Men vi har mycket jobb att göra. Laget ska byggas upp på nytt efter en lång tid av mycket framgång. Sånt tar tid och tålamod, och vi måste ta några väldigt bra beslut samtidigt som vi måste ha turen med oss, säger Yzerman när Sportbladet träffar honom i samband med Djurgårdens match mot Frölunda på Hovet.

Steve Yzerman.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Steve Yzerman.

Totalt har laget bara vunnit 15 av 67 matcher och är som bekant under uppbyggnad, men hur är det egentligen att förlora så mycket som man ändå gör?

– Alla har vinnarskalle. Spelarna vill vinna. Tränarna, supportrarna – alla vill vinna. Så på det sättet är det tufft att förlora, säger Yzerman och fortsätter:

– Inför säsongen var känslan att vi inte var ett slutspelslag i dagsläget. Men vi får se vad som händer. I slutändan är det så att om vi slutar 21:a eller 31:a får vi förhoppningsvis tur med draftlotteriet och kan drafta en spelare med ett högt draftval.

”Tufft att se klubben förlora”

En som var en hörnsten i Detroits framgångar på 1990- och 2000-talet var Nicklas Lidström med fyra Stanley Cup-titlar och vinnare av Norris Trophy (ligans bästa back) sju gånger.

Under sin tid i klubben var man en maktfaktor i NHL och prenumererade på en plats i slutspelet. När Lidström nu följer laget utifrån är läget annorlunda.

– Det är tufft att se klubben förlora så mycket som man gjort den här säsongen och inte vara i slutspel och stångas med de bästa lagen. Det är lite synd tycker jag, säger Lidström.

Har respekt med sig

14 säsonger spelade Lidström tillsammans med Yzerman i Detroit. Han beskriver sin förre lagkamrat som lugn och lågmäld. Men Lidström betonar även något annat.

– Han hade en otrolig respekt med sig i laget. Han var väldigt lågmäld och sa inte så mycket men han hade en otrolig respekt när han väl sa saker, säger Lidström.

Vad gör honom till rätt person som general manager?

– Jag tror att han är skicklig på att hitta talanger som så småningom kan bli NHL-spelare. Det är inte lätt att välja 18-åringar, men att hitta det och bygga ett starkt lag tror jag han har bra öga för, säger han.

49-åringen är numer bosatt i Västerås men då och då åker han över till Detroit, ser några matcher och hälsar på sin gamla klubb. Någon slags roll inom organisationen är han däremot inte intresserad av i nuläget.

– Jag har inte stängt några dörrar men just nu är det inte planerat, säger Lidström.

Foto: Paul Sancya / TT NYHETSBYRÅN

Dörren öppen för lagkamraterna

Yzerman, han håller åtminstone dörren öppen för sina forna lagkamrater.

– Om tidigare lagkamrater är intresserade av att fortsätta vara en del av sporten och jobba hårt är jag mer än intresserad, och det gäller inte bara svenskarna. Men det är viktigt att man måste kunna arbeta hårt. För vi har mycket jobb att göra och jag räknar med att ha en hårt jobbande grupp som kan hjälpa mig att bygga om, säger han.

En av Yzermans forna lagkamrater som numer har en personalroll är Niklas Kronwall som la skridskorna på hyllan i somras. Nuförtiden jobbar han som rådgivare åt klubbledningen.

– Han gör en hel del och jobbar på hårt. Han tillbringar mycket tid med laget, han är i Grand Rapids (farmarlaget), han tittar på amatörhockey, arbetar med våra talanger och framför allt försvarare. Han var varit en stor tillgång, inte bara för mig själv, utan för hela personalen i Grand Rapids och Detroit som jobbar med talangutveckling, säger Yzerman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!