Stjärnan bekräftar själv – smittad av covid-19

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Covid-19 har fått ett ansikte i NHL.

Torontos superstjärna Auston Matthews bekräftade under måndagen att han haft den fruktade smittan.

– Men jag hade i princip inga symtom alls och mår bra nu, säger han.

Att ett stort antal NHL-spelare under våren och sommaren testats positivt för corona-viruset var känt sedan tidigare, men ligan har hållit hårt på sekretessen och inte offentliggjort några namn.

Under måndagen, när de 24 lag som ska delta i pandemi-versionen av Stanley Cup-slutspelet i Toronto och Edmonton i augusti samlades för sina träningsläger, bekräftade Torontos Auston Matthews dock ryktet att han drabbades under sin sommarvistelse hemma i Arizona – en av de amerikanska delstater som just nu upplever svårast smittspridning.

LÄS VIDARE

Matthews (v) tillsammans med svenske William Nylander.
Foto: Chris Young / TT NYHETSBYRÅN
Matthews (v) tillsammans med svenske William Nylander.

Inga symtom – men ringrostig

– Jag vet inte hur jag smittades. Länge var ju Arizona en av de säkraste platserna i USA men sedan ändrades det dramatiskt och nu är det en ”hot spot”, sa han under en presskonferens efter första, utmattande ispasset i träningshallen Ford Performance Center.

– För det mesta var jag helt asymtomatisk, allt kändes tämligen normalt, och nu mår jag hur bra som helst.

Maple Leafs störste stjärna tvingades dock till två veckor strikt karantän när han återvände till Toronto och erkänner att han därför är påfallande ringrostig.

– Ja, jag har missat två och en halv vecka på is. Det märks absolut. Men jag hann träna en hel del på egen hand innan jag kom hit så jag ska snart vara ikapp alla andra.

Svensken saknades

Huruvida någon annan spelare i de 24 trupperna som nu återsamlats är sjuk i Covid är okänt. Vissa uteblev från måndagens inledande träningspass för att de ”inte är i skick att spela” – däribland svenske Toronto-backen Timothy Liljegren och Chicago-keepern Corey Crawford – men den termen har NHL gjort klart att man under omstarten av säsongen kommer att använda oavsett om spelarna är skadade eller sjuka.

Enskilda spelare hade fram till igår kväll på sig att meddela om de inte vill spela under pågående pandemi, men inga fler än de som hoppade av redan under helgen – Calgarys Travis Hamonic, Dallas Roman Polak, Edmontons Mike Green, Vancouvers Sven Baertschi, Bostons Steven Kampfer och Montreals Karl Alzner – valde att utnyttja den möjligheten.

Publicerad: