USA-segern sätter enorm press – på Sverige

PEKING. USA slår Kanada med 4–2 i OS-hockeyn.

Det sätter en enorm press på Tre Kronor inför söndagens sista gruppspelsmatch mot Finland.

Nu krävs minst en poäng för att undvika en historisk åttondelsfinal och fem matcher på bara sju dagar.

Och en trolig kvartsfinal mot Kanada

Matchen mellan Kanada och USA skulle bli den stora stjärnparaden här i OS, innan NHL stängde dörren till Peking.

Det finns massor av unga talanger i båda lagen och framförallt i USA som kom till turneringen med femton collegespelare.

Men det var veteranen Andy Miele som visade vägen.

Miele som petades av Malmö så sent som säsongen 2017-18, flyttade till Växjö och gjorde succé i slutspelet när han tog SM-guld med smålänningarna.

De tre senaste säsongerna har han spelat KHL-hockey i Torpedo Novgorod och nu är 33-åringen kapten i det unga amerikanska laget.

Världens största talanger

Nu vände han den här matchen när han kom i fritt läge och lyfte in en backhand till 1–1 bakom den kanadensiska målvakten Eddie Pasquale 2.34 in i första perioden.

Ett viktigt mål då Kanada dominerade inledningen, innan USA vände med två snabba mål – ett i slutet av första perioden och 3–1 tidigt i den andra.

Då hade backen Mat Robinson gett Kanada ledningen redan efter dryga minuten, efter en målvaktstavla av Skellefteås Strauss Mann.

Robinson, med två SHL-säsonger i Timrå 2011-13, kastade bara in pucken mot mål från en position långt ute på högerkanten.

USA må ha många unga spelare, men där finns också några av världens största hockeytalanger.

Har full pott

Vad de saknar i rutin tar de igen i det offensiva spelet.

USA har nu maximala sex poäng och +10 i mål efter åtta mål i öppningsmatchen mot Kina.

Kanada har tre efter 5–1 i deras första match mot Tyskland.

Det är nere på två plusmål nu, men har kvar att möta OS sämsta lag Kina och nästan garanterat ta tre nya poäng och ösa in mål.

Det garanterar i så fall en plats som bästa grupptvåa, om nu inte Tyskland krossar USA i deras sista match. Men det knappast troligt.

Press på Tre Kronor

Det ställer till det rejält för Sverige vid en förlust mot Finland.

De har sex poäng och +4 i mål just nu, men det lär knappast räcka om de blir utan poäng.

Det krävs minst en poäng i söndagens match för att ta platsen som gruppspelets bästa tvåa.

Annars blir det åttondelsfinal på tisdag och i så fall med största säkerhet mot värdlandet Kina.

Det är inget större hinder, men ger en extra match dagen före kvartsfinalerna ska spelas.

Det innebär i så fall fem matcher på sju dagar för svenskarna.

Det är inte optimalt inför en kvart där det i dagsläget ser ut att bli Kanada.