Bråket med Djurgården avgörs i Arbetsdomstolen

Publicerad 2014-01-10

Marcus Nilson: Jag fick inte ens träna med laget

Nilsons konflikt med Djurgården har pågått en längre tid.

HV71:s forward Marcus Nilson har stämt sin förra klubb Djurgården för kontraktsbrott.

Nu tar Arbetsdomstolen upp fallet och dom väntas i februari, skriver TCO-tidningen.

– Även om det är hockeyvärlden så gäller arbetsrättsliga regler även här. De har inget juridiskt stöd för vad de har gjort, säger Lena Isenstam, förbundsjurist vid Unionen om Djurgårdens agerande

Följ ämnen
HV71

Tvisten grundar sig i att Marcus Nilson menar att Djurgården inte ägde rätt att häva hans avtal, som gällde till 20 april 2014, när klubben åkte ur elitserien (nuvarande SHL) våren 2012. Nilson, som hade två år kvar på kontraktet, motsatte sig detta och blev därför uppsagd.

– Djurgården ville inte ha mig kvar. Jag fick inte ens träna med laget, sa Nilson till Sportbladet i juni 2012.

”Inte hållbart juridiskt”

Enligt stämningsansökan tjänade forwarden 250 000 kronor i månaden via kontraktet med Djurgården. Unionen krävde i november 2012 att Dif ersatte Nilson med de 41 000 kronor i månaden han förlorat genom att skriva på sitt nya avtal med HV71 värt 209 000 i månaden.

– Dålig ekonomi är inte ett hållbart juridiskt skäl för att bryta det avtal som Djurgården hade med Marcus Nilson i förtid, säger Lena Isenstam.

Djurgårdens juridiska ombud vid förhandlingarna, Robert Hansson, menar att det var uppenbart för alla parter att avtalet endast gällde för elitseriespel.

”Ljusår från allsvenskan”

– Vi menar att avtalet så uppenbart bara handlar om spel i elitserien och att båda parter var medvetna om detta när de skrev under, säger Robert Hansson från Advokatfirman Lindahl till TCO-tidningen.

– De ekonomiska förutsättningarna som finns i avtalet är väsensskilt spel i någon annan liga än just elitserien. Lönen är ljusår från vad man tjänar i allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln