”Jag vill helst bara få bort huvudvärken”

Björn Karlsson avslutade karriären – på sin 30-årsdag

Publicerad 2019-01-09

Björn Karlsson, här i Oskarshamnsdressen.

Han firade 30-årsdagen i måndags med att avsluta karriären i förtid.

Huvudvärken efter hjärnskakningar gör att ishockeyspelaren Björn Karlsson inte vill ta fler risker.

– Jag vill ha ett vanligt jobb, jag har inte tänkt exakt vad jag ska göra. Jag vill helst bara få bort huvudvärken.

Det var en tudelad 30-årsdag för Björn Karlsson. Han hade ett trevligt kalas, men samtidigt meddelade klubben Tingsryd att han tvingas sluta spela hockey.

”Det är oerhört ledsamt att Björn som idag fyller 30 år tvingas att avsluta sin karriär i förtid till följd av den senaste hjärnskakningen”, skrev Tingsryd på sin hemsida.

Testade att spela igen

Den 2 december, i hemmamatchen mot Karlskrona, fick han smällen som gjorde att han valde att avsluta karriären. Karlsson spelade mot Västerås SK tre dagar senare, men efter det har det inte blivit någon mer hockey. Sportbladet har pratat med backen om beslutet att lägga av.

– Först tänkte jag att jag låter det gå några dagar, men det släppte inte. Huvudvärken har inte klingat av och jag har varit trött som fan. Tillsammans med familjen beslutade jag mig för att nu får det räcka, jag kan inte offra något eller chansa. Sen har jag haft andra skador de senaste åren, jag har varit skadad mer än jag spelat de sista fyra-fem åren. Det har tärt på mig. Jag har haft fyra frakturer, men där vet man att det läker. Men när det är huvudet är det andra grejer som man tar med i bedömning, säger Björn Karlsson.

– Just nu är det ganska tungt. Men inte i främst för att jag tvingas sluta spela hockey, utan för smällen och symptomen. Det är klart att det är frustrerande. Men jag ska få hjälp med de bitarna.

Är det svårt att acceptera att du tvingas sluta?

– Helst hade jag velat fortsätta spela. Det får nog sjunka in lite innan man accepterar att nu ser det ut så här. Jag har varit skadad så mycket så jag vet hur det är att vara skadad, det är inte helt nytt för mig. Om ett tag har det sjunkit in och då kommer det att kännas bättre.

Spelade upp Växjö i SHL

Karlsson inledde sin hockeykarriär i Tingsryd. Sen hamnade han i Växjö Lakers där han var med och spelade upp klubben i SHL. Efter fem år flyttade han till Malmö och Redhawks. Det var där karriären fick ett trist avbrott. Det var där problemen med huvudet blev plågsamma över längre tid.

Karlsson var borta från hockeyn i 1,5 år.

– Jag hade fått några smällar och jag hade väl varit borta en-två veckor i stöten då. Sen försvann huvudvärken och man blev pigg igen. I Malmö tänkte jag att ”det går några veckor och så är jag tillbaka igen”. Men det gick en månad, sen ytterligare en-två månader. Då tänkte jag ”vafan gör vi nu?”.

– Jag gjorde allting som kunde ha med huvudvärk att göra. Jag tog MR-bilder med skallen, jag var hos en neurolog och jag var även hos tandläkaren. Jag kollade öronen och näsan, vi gick igenom allt som gick att gå igenom. Men de hittade ingenting.

Björn Karlsson i Malmö Redhawks 2013.

Han gjorde testerna mellan februari 2014 och februari 2015. Han hade gått med huvudvärk i ett år, men inget hade hjälpt.

– Då fick jag en remiss till en smärtklinik i Lund. Man fick bara komma in där om man hade kronisk smärta, alltså om man hade haft värk i över ett år. Det är lång kö dit, men läkaren i Malmö fick in mig på något sätt. Jag gjorde tester hos läkare. Sen började jag käka mediciner och gick hos sjukgymnast och började prata med psykolog. Jag var där varje vecka från februari 2015 till augusti samma år. Det var ett väldigt bra ställe att komma till.

– Jag skulle testa om det gick att spela igen. Ibland kan du ju få en smäll på axeln, men det gör ont i huvudet. Jag gjorde comeback i Pantern 2015 och efter det har det gått bra med skallen, jag har inte fått ont. Jag har däremot åkt på en jävla massa andra skador.

– Sen kom den här smällen. Det här har rivit upp känslor från tiden när jag gick i Malmö, det är jobbigt. Å andra sidan mår jag inte så dåligt som jag gjorde där. Jag känner igen symptomen och det blir lite flashbacks. Det var det som fick mig att känna ”nu räcker det”. Jag får inte hamna där igen.

”Klart att man är orolig”

Karlsson har ingen aning om hur länge han kommer att lida av huvudvärk eller trötthet. Allt känns ovisst.

– Det är klart man är orolig för hur lång tid det kommer att ta innan man är tillbaka igen. Man känner oro för att man inte vill att det ska gå ett år igen där det kändes skit som sist. Man vill bli av med det och gå vidare.

Hur känns det i dag?

– Jag har lite huvudvärk, men inte så mycket som jag hade i Malmö. Jag är ganska trött och seg i skallen. Jag blir trött när jag gör smågrejer, och då får jag vila ett par gånger per dag.

Vad ska du göra för att bli av med huvudvärken?

– Planen är rehabilitering i Växjö. Läkaren har skickat en remiss, så vi får se när jag får komma dit.

– Jag vet hur det är att vara skadad, det kommer inte som en blixt från klar himmel. Jag har vetat att jag är lite mer skör än andra, särskilt med skallen. Jag har spelat fyra år utan att ha problem med skallen efter tiden i Malmö. På de sättet är det bara tråkigt att det blir en smäll till mot huvudet.

Hjärnskakningar har växt till ett stort problem i Sverige. I fjol granskade Sportbladet antalet huvudtacklingar i svensk hockey och siffrorna var skrämmande. I slutet av november var siffran 341 huvudtacklingar under de senaste fem åren.

”Är ett stort problem”

Svenska ishockeyförbundet har startat projektet ”Nollvision för hjärnskakningar”. Ett projekt som ska pågå i två år och visionen är att få ner antalet hjärnskakningar till noll.

– Huvudtacklingar är ett stort problem. Så länge folk tacklar bara för att tackla med kraft så kommer problemet att kvarstå. Man behöver inte gå in hundra procent varje gång för att ta pucken. Du kan sätta stopp med kroppen ändå genom att vara i vägen och sedan ta pucken, du behöver inte använda all kraft för att sänka motståndaren. När folk ska gå in och döda den andra när de ser att den andra spelaren tittar ner blir det farligt. Så länge det finns spelare som gör på det viset så kommer det bli hjärnskakningar.

– Det är en väldigt svår fråga för hockeyn – vad vi ska ha för spel? Det är klart att de som lirar kan sätta sig i sådana situationer där de kan bli tacklade. Jag tror att det är svårt att komma bort från hjärnskakningar helt eftersom det går så snabbt i dag. Sen finns som sagt mentalitet hos många att man ska gå in och ”kötta någon i dag”, och då smäller det. Man ser i varje match att någon vill sänka någon.

Anser du att andra personer har förstört din karriär med sina tacklingar?

– Nej. Jag har satt mig i dåliga situationer. Senast satte jag mig i en dålig situation. Det händer ofta att man hoppar in i tacklingen, men jag skulle inte säga att mina problem kommer av att andra har spelat oschysst mot mig. Det har varit smällar, jag har krockat med någon.

”Tar en jävla tid”

Karlsson tycker att det är bra att man har tagit tag i problemet, och att det uppmärksammas medialt.

– Det tar en jävla tid att ta sig tillbaka för vissa, det visar vilka konsekvenser det kan få. Även om det är mycket debatt om det så är det nog väldigt lätt att glömma av det när det spelas matcher.

– Men tänk på det året jag var hemma hela tiden och hade huvudvärk. Det jag gjorde på veckorna var att kolla våra hemmamatcher med Malmö. Då satt jag i en lounge, så då var det ostört, jag slapp massa ljud. Jag minns att jag inte kunde gå på restaurang för ljudet. Nu är det mer att jag är trött, skallen pallar inte och jag får gå och lägga mig under dagen.

Hur ser du på framtiden?

– Först och främst vill jag bli helt frisk. Jag kanske kommer att ha huvudvärk lite då och då. Men jag vill ha ett vanligt jobb, jag har inte tänkt exakt vad jag ska göra. Det känns så tidigt att säga exakt vad som ska ske. Jag vill helst bara få bort huvudvärken.

LÄS VIDARE