Svenskarna en vinst från historisk titel

Publicerad 2015-04-17

Nordisk dominans i final fyra

Jimmie Ericsson.

SKA St Petersburg vann fjärde mötet i Gagarin Cup:s finalserie och leder nu med 3-1 i matcher.

Därmed är laget nu en seger från att för första gången någonsin lyfta bucklan i KHL.

Jimmie Ericsson var en av målskyttarna i 3-2-vinsten över Kazan.

SKA St Petersburg ledde finalserien mot Ak Bars Kazan med 2-1 i matcher inför kvällens möte på hemmais.

Hittills hade finalen präglats av idel bortasegrar men det ville SKA:s skandinavier ändra på.

I period ett satte en norrman an tonen direkt från start.

Ex-Djurgårdaren Patrick Thoresen kom i ett två-mot-ett-läge med storstjärnan Ilya Kovalchuk, fick en perfekt passning och kunde sätta dit 1-0 redan efter 38 sekunder bakom en chanslös Anders Nilsson i Kazans mål.

Intensiva minuter för Möller

I den andra perioden var det svenskarna som klev fram.

Med exakt halva matchen spelad kunde Oscar Möller kvittera för Kazan i power play bara för att två minuter senare dra på sig en utvisning. Den utvisningen utnyttjade Skellefteå-kompisen Jimmie Ericsson genom att trycka iväg ett stenhårt handledsskott i krysset och det var alltjämnt hemmaledning efter 40 minuter.

Period tre hann knappt börja innan St Petersburg svarade för en ny chocköppning.

Den här gången tog det 44 sekunder för Evgeny Dadonov att göra mål när han turligt fick pucken till sig via en Kazan-back och kunde sätta dit den i öppet mål.

Kazan fick en reducering med drygt en minut kvar men hemmalaget lyckades hålla undan och vinna med 3-2.

St Petersburg, med Jimmie Ericsson och Tony Mårtensson i laget, har nu tre chanser att säkra sin första KHL-titel.