”Andra har hört av sig och tackat”

Reporter: Per Bjurman

Publicerad:

NEW YORK. Det var inte lätt för Robin Lehner att publicera den skakande texten om sitt missbruk och sin psykiska ohälsa.

Men den svenske NHL-målvakten har fått överväldigande reaktioner för sitt mod.

– Andra som mått likadant har hört av sig privat och tackat och det var därför jag gjorde det här, så att människor i liknande situation ser att de inte är ensamma och kan söka hjälp, säger han till Sportbladet.

Det gick som en stöt genom hela hockeyvärlden när nordamerikanska idrottssajten The Athletic på torsdagsmorgonen publicerade den långa texten i vilken Robin Lehner berättade om hur han tidigt i våras lämnade dåvarande NHL-klubben Buffalo Sabres och skrev in sig själv på en rehabiliteringsklinik i Arizona för att få vård för svår depression och alkohol- och tablettmissbruk.

Ingen utanför den trängsta kretsen kände till att den 27-årige göteborgaren – som spelat i NHL i åtta år och den här sommaren skrev på för New York Islanders – plågats av den sortens problem och reaktionerna blev därefter.

Robin hyllades under dagen unisont för modet och styrkan att gå ut med sin skakande historia.

– Det var jobbigt att skriva och det var jobbigt när den skulle komma ut idag. Men jag ville ändå göra det för andras skull, berättar han för Sportbladet timmarna efter publiceringen.

– Själv har jag ju inte vetat nånting annat. Det har varit så jag levt, jag trodde det var normalt och förstod inte ens att jag behövde söka hjälp. Min förhoppning var att hjälpa andra till den insikten.

”Hört av sig och tackat”

Just därför har reaktionerna också glatt Robin.  

– Vad som sägs i media lägger jag inte så stor vikt vid. Det som verkligen betyder något är att andra som mått likadant hört av sig privat och tackat och det var som sagt därför jag gjorde det här, så att människor i liknande situationer ser att de inte är ensamma och kan söka hjälp.

Själv mår den gänglige keepern bra nu.

– Ja, jag är nykter och får mediciner och har mått utmärkt sedan jag fick den hjälp jag behövde.

Det kommer han, tror han, ha nytta av också i kassen under sin debutsäsong med Islanders. 

– Ja, absolut. Det är klart jag kommer vara bättre när jag mår bra, säger han.

– Jag trivs överhuvudtaget väldigt bra här i Islanders och ser verkligen fram emot säsongen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad: