Kanada vann guld efter stort drama

Publicerad 2023-01-06

HALIFAX. Kanada vann ytterligare ett JVM-guld i natt efter stor dramatik.

Rekordspelaren Connor Bedard blev poänglös i finalen. Tvåmålsskytten Dylan Guenther sköt det avgörande 3–2-målet i förlängningen mot Tjeckien.

– Prata inte om mig. Vi har precis vunnit den största turneringen i världen och jag älskar den här gruppen och det här landet, säger Bedard när han efteråt blir intervjuad av TSN.

Kanada gick upp i sin fjärde raka JVM-final och den femte på sex år. Tjeckien spelade sin första final sedan 2002. Förutsättningarna var tuffast tänkbara för tjeckerna: hemmanationen Kanada i en kokande arena i Halifax.

Och Tjeckien får vänta minst ett år till på ett efterlängtat guld.

För Kanada vann en dramatisk match, mycket tack vare två födelsedagsbarn.

Både Brennan Othmann och Shane Wright fyller år på finaldagen 5 januari och de kunde inte ha firat på bättre sätt: Med assist, mål och guld.

Kanada tog ledningen i den första perioden. I powerplay pricksköt Dylan Guenther in 1–0. Framspelningen stod födelsedagsbarnet Brennan Othmann för.

Fyra guld på sex år

Fem minuter in i mittperioden var det dags för nästa födelsedagsbarn att presentera sig. Lagkaptenen Shane Wright, som fyllde 19 år under finaldagen, ökade på till 2–0. En individuell prestation där Wright avslutade med att skicka in en backhand.

På läktaren jublade hela familjen Wright.

Det såg ut att bli en bekväm resa mot guldet för Kanada men med drygt sju minuter kvar av tredje perioden förändrades allt.

Först reducerade tjeckiske stjärnan Jiri Kulich.

Och bara 56 sekunder senare kom kvitteringen då Jakub Kos styrde in 2–2.

Matchen gick till förlängning och där tog det 6.22 innan Dylan Guenther sköt det avgörande målet. Snyggt framspelad av Joshua Roy i en två mot en-situation.

Kanada vinner därmed sitt fjärde guld på de sex senaste åren.

Ett makalöst starkt facit.

Connor Bedard vann i stort sett alla priser som gick att vinna i turneringen men ville inte prata om sig själv efter segern:

– Prata inte om mig. Vi har precis vunnit den största turneringen i världen och jag älskar den här gruppen och det här landet. Den här staden har varit otrolig. Det har varit en erfarenhet för livet för mig. Mina lagkamrater är mina bröder, säger han direkt efter slutsignalen.