Han värvas – för att kosta pengar

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Historiens märkligaste affär (?) – värvar spelare med spelförbud

1 av 4 | Foto: TT
Chris Pronger har inte spelat sedan 2011.

Chris Pronger slutade spela hockey 2011 och valdes i somras in i ishockeyns Hall of Fame.

Bara tre dagar tidigare hade något annat hänt.

Den 40-årige hockeyinvaliden tradades i en av NHL-historiens märkligaste affärer.

Ett klubblad i ögat från Mikhail Grabovski i oktober 2011 och en kollision med jätten Martin Hanzal samma år blev slutet på Chris Prongers karriär som ishockeyspelare. I december samma år fick backen spelförbud av läkare och avslutade sin spelarkarriär.

Eller förlåt: Han slutade egentligen bara spela.

Förlorat 204 miljoner om han slutat

Pronger var nämligen tvungen att fortsätta för att kunna lyfta den återstående delen av lönen i hans kontrakt. Likt svenske Mattias Öhlund har han därför inte kunnat annonsera sin pension trots att alla vet att han aldrig kommer spela en hockeymatch igen.

– Det finns fler i min situation, det är en del av vårt spelaravtal. Sedan är det inte optimalt för klubben givetvis men det är en del av rättigheterna vi har. Rent personligt hade jag hellre spelat och jag hade onekligen mått bättre då än att sitta på sidan och bara tjäna pengar. Men det är så våra rättigheter fungerar och ingen har några problem med det, sa Öhlund till Sportbladet förra året om de 77 miljoner han hade förlorat om han slutat spela ishockey även officiellt.

För Pronger hade ett officiellt avsked från ishockeyn 2011 kostat honom drygt 200 miljoner kronor. Så han fortsatte – trots att läkarna bestämt att han aldrig får spela en match igen. Men det var först i somras som det blev riktigt snurrigt.

Plötsligt annonserades att Chris Pronger, som inte spelat en match sedan 2011 och aldrig kommer kunna spela en match igen, skulle byta klubb. Arizona Coyotes bytte till sig Pronger tillsammans med svenske backen Nicklas Grossman i utbyte mot Sam Gagner. Så varför värvade en NHL-klubb en spelare som de aldrig kommer kunna använda – men som de ändå kommer tvingas betala ut lön till?

”Jag har gjort en liten affär”

Anledningen är att Coyotes hade problem att nå upp till det lönegolv på 450 miljoner kronor alla klubbar, genom ett avtal med spelarna, måste överträffa. Prongers kraftigt framtunga kontrakt gav klubben en utmärkt chans att få en rejäl lönekostnad räknat mot golvet – utan att tvingas betala ut fullt så mycket i faktiska pengar.

Chris Prongers nuvarande sjuårskontrakt som han förhandlade fram med Flyers 2010 gav honom knappt 40 miljoner kronor i lön första säsongen och 56 miljoner den andra säsongen, men bara knappt fem miljoner kronor under de två sista kontraktsåren. Men då det är snittlönen som räknas mot lönegolvet kunde Coyotes lägga 42 miljoner kronor till sin totala lönesumma mot golvet samtidigt som de bara behövde betala ut den faktiska lönen på knappt fem miljoner kronor till Pronger.

– Jag har gjort en affär. En liten, som Coyotes GM Don Maloney uttryckte det.

– Det är till Phillys fördel eftersom de förlorar belastningen mot lönetaket och vi har uppenbarligen gott om utrymme så det är därför det här är logiskt.

”Se om han kan ta tröjan i Hall of Fame”

Detta samtidigt som Coyotes aldrig räknade med att se Pronger ens dyka upp på klubbens anläggning.

– Tyvärr inte, på något sätt. Vi ska försöka se om han kan tänka sig att ha Coyotes-tröjan när han väljs in i Hall of Fame, sa Maloney skämtsamt.

För de märkliga händelserna var inte över där. Bara tre dagar efter övergången till Coyotes valdes Chris Pronger in i ishockeyns Hall of Fame trots att han officiellt fortfarande var en aktiv spelare. En ändring i reglementet möjliggjorde utnämningen då Pronger i praktiken inte spelat hockey på över tre år.

– Jag tror ingenting jag gjort har varit enkelt så jag antar att det här bara följer mönstret, sa Pronger själv om den unika situationen när han valdes in i Hall of Fame.

Nu är Chris Pronger officiellt NHL-spelare för Arizona Coyotes samtidigt som han redan är invald i Hall of Fame och lyfter lön både från NHL:s egen organisation för sitt nya arbete att motverka framtida spelarskador och från sin klubb Coyotes som han aldrig representerat. I två år till kommer situationen vara så. Sen kan Chris Pronger också officiellt avsluta sin framgångsrika ishockeykarriär.

Källor: NHL.com, Sportsnet.

LISTA: Så mycket har NHL-stjärnorna tjänat (Lidström trea)

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!