Det svenska målvaktskaoset

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Given inför turneringen.

Men efter två målvaktstavlor och fyra insläppta mål i förlusten mot USA, är Hugo Alnefelts startplats hotad.

– Vi kommer att ta ett besked i morgon om vem som får starta, säger förbundskapten Joel Rönnmark.

Det var målvaktskaos i Sverige inför matchen mot USA. Calle Clang skulle enligt det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) starta matchen, men när domaren väl släppte pucken stod ändå Hugo Alnefelt i Sveriges mål.

– Jag känner en lättnad, han kommer ju vara riktigt sugen på att visa att han är bättre än USA:s hajpade keeper (Spencer Knight), sa Viaplays målvaktsexpert Erik Granqvist när beskedet om Alnefelt kommit.

Men den åsikten skulle experten snabbt tvingas ändra på. För bara en minut in i matchen hade Alnefelt gjort sin första målvaktstavla när han släppte in Drew Hellesons skott som kom från bakom den förlängda mållinjen.

– Man ska vara förberedd i de situationerna. Han släpper en slarvig retur, inget bra fokus på pucken. Det är ett mål som Alnefelt helt får ta på sig, sade Granqvist.

Fyra minuter in i matchen kom nästa tavla då målvakten missade att täppa till en lucka i det högra krysset. En lucka som JVM:s skyttekung Trevor Zegras kunde hitta, och göra 2–0 för USA.

”Får se hur vi formerar oss”

– Väljer han att gå ner där, då måste han våga trycka in masken i krysset. Möter du de bästa spelarna i junior-VM eller i NHL, då prickar de dom där ytorna, så bägge målen är på Alnefelts konto.

Efter fyra insläppta mål mot USA valde Sveriges förbundskapten Joel Rönnmark att plocka ut Alnefelt och byta in Jesper Wallstedt i stället. Wallstedt som bara 22 timmar tidigare gjort en hel match inklusive förlängning mot Ryssland. I den matchen gjorde Wallstedt 31 räddningar och efter att han byttes in mot USA, så täppte Sverige till bakåt. Wallstedt höll nollan och sätter nu press på förbundskaptenen i valet av målvakt i ödesmatchen mot Finland.

Och förutom Alnefelt och Wallstedt har även Juniorkronorna Calle Clang i truppen. Vem som ska vakta kassen i kvarten är oklart.

– Vi kommer att sova på saken, prata med målvakterna och ledarna. Vi känner oss jättetrygga med alla tre. Nu är det Hugo och Jeppe som har stått, men vi är trygga med båda två, säger förbundskapten Joel Rönnmark.

– Vi kommer att ta ett besked i morgon (läs: i dag, fredag) om vem som får starta, säger Rönnmark.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!