Ångerfull Önerud blev matchhjälte

Av: Henrik Lundgren

Publicerad:

JÖNKÖPING. Matchvinnare och målskytt i powerplay.

Då grämde sig Simon Önerud över att han inte passade.

– Jag fick lite tunnelseende där och ville ta mig in på mål. Nästa gång kanske jag ska passa i stället, säger HV71-kaptenen om det avgörandet 3-2-målet.

Efter hemska 0-4 i premiären mot Rögle så fanns det egentligen bara en väg att gå för HV71. Framåt.

– Vi pratade efter matchen och kom fram till att vi måste egentligen förbättra allt. Största problemet där var att jag tycker att vi bjuder på fyra mål. Vi måste vara mycket bättre på avvägningarna, när vi ska vara konstruktiva och när vi ska spela enklare, säger Simon Önerud.

Mot Frölunda i hemmapremiären var det ett helt annat HV71, även om bortalagets 1-1-mål kom efter att HV-spelarna gjort ett byte samtidigt som man tappade pucken i mittzon. 

– Misstag kommer att ske, men det gäller att göra så få såna som möjligt under matcherna.

Det var Önerud som klev fram i den tredje perioden, i ett av få lyckade powerplay. Hemmalaget hade totalt fem lägen med en man mer på isen, och om vi ska vara snälla så här tre månader före julafton så var inget av dem av högsta klass. Till slut tog Önerud saken i egna händer. Han fick pucken bakom mål, tog ett par snabba skär in framför buren, och la in pucken vid den bortre stolpen bakom Niklas Rubin i Frölundamålet.

Bara ett problem, han borde kanske ha passat. Vid just den stolpen stod Johannes Kinnvall med helt öppet mål. 

– Det var skönt att pucken gick in… Men nästa gång kanske jag ska passa. Det hade varit värre om jag missat skottet och upptäckt det efteråt. Men nu satt den, så det är svårt att gräma sig, säger han och skrattar.

Kände du direkt att du skulle gå in på eget avslut?

– I förstaläget tyckte jag inte att jag hade så mycket att gå på, men sen precis när jag får pucken så ser jag en lucka, och då får man lite tunnelseende och vill ta sig in på mål. Men kanske får jag dra upp huvudet och försöka se Kinnvall nästa gång.

Det här var bara den andra omgången, men sett till hur det såg ut i premiären, hur viktigt var det för er att vinna den här matchen?

– Det är lätt att säga nu i efterhand, men så klart jäkligt viktigt. Framför allt på sättet som vi gör det. Det är inga lätta poäng att ta mot Frölunda, men sett till hur vi krigar oss fram i dag så var det en jättestor förbättring. 

Önerud blev matchhjälten, men han ville själv lyfta fram en annan spelare.

– Didrik Strömberg täcker en jäkla massa skott. Han kommer ha många blåmärken när han vaknar i morgon, men det är den nivån vi alla måste upp till för att ta tre poäng. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN