Florida kan bli Stanley Cup-mästare i nästa match

Publicerad 2024-06-14

LAKEWOOD RANCH. Florida Panthers har slagläge i Stanley Cup-finalen och kan bli mästare natten till söndag.

De vann tredje raka duellen mot Edmonton i natt – och tystade de mest extatiska och högljudda hockeyfans som gett hals på några decennier.

– Men vi tar inget givet, vi vet att fjärde matchen kommer bli den svåraste att vinna, säger finländske giganten Aleksander Barkov efter 4-3-segern.

Ja, det börjar se ut som att årets Stanley Cup-final blir den kortaste på 26 år.

Inte sedan Detroit Red Wings körde över Washington 1998 har någon blivit mästare genom att svepa finalmotståndaren i fyra raka, men det är verkligen åt det hållet det börjar luta den här våren.

För Florida Panthers lät sig inte bekommas av att Rogers Place i Edmonton hade samlat sig till en av tidernas folkfester inför nattens tredje rond och bland annat sjöng kanadensiska nationalsången så det gissningsvis ekade till och med på månen.

De dominerade på samma sätt som i Sunrise i måndags och gick upp i 4-1-ledning under de inledande 40 minuterna – huvudsakligen genom att utnyttja flagranta misstag stabbiga hemmabackar lyckades begå i helt fel lägen. I slutet av första perioden tappade exempelvis stjärnan Evan Bouchard pucken på blålinjen, varefter Aleksander Barkov, Gustav Forsling och slutligen Sam Reinhart kontrade in matchens första mål.

Sedan kom ett desperat Edmonton visserligen i en vällovlig push i slutperioden och reducerade två gånger om – bland annat sedan unge svensken Philip Broberg skickat in en puck via Panthers-backen Niko Mikkolas ena arm.

Men det var för lite och för sent och till slut satt de frustrerade hemmafansen i en tyst hall och stirrade den beska sanningen i vitögat:

Panthers har matchboll i finalen och kan bli mästare, i Edmonton, natten till söndag.

– Det känns givetvis väldigt bra, säger just Barkov, som själv gjorde ett vackert mål i två-mot-en-läge i andra perioden.

– Men vi tar inget för givet, vi vet att den fjärde matchen kommer bli den svåraste att vinna.

Oilers-spelarna å sin sida svär på att de inte gett upp. De tänker bli de första sedan Toronto Maple Leafs 1942 (!) att vända 0-3-underläge i en Stanley Cup-final.

– Det kommer bli tufft, men om det är något lag som kan göra det är det vi, menar målvakten Stuart Skinner.

Florida leder Stanley Cup-finalen mot Edmonton med 3-0. Nästa match spelas i Edmonton natten till söndag – 02.00, svensk tid.