AIK:s fina svit bruten – Almtuna vann

Publicerad 2014-12-03

AIK:s segertåg har spårat ut.

Efter fem raka segrar blev det en oväntad förlust mot Almtuna på Hovet.

– De spelade en köttmurs-hockey, säger AIK:s Oliver Kylington efter 1-2-förlusten.

AIK:s nödlösning har varit en succé.

Sedan Peter Nordström tog över som tränare har laget lyft sig flera nivåer och AIK jagade sjätte raka segern mot Almtuna på hemmais. Men ”Gnaget" stötte på patrull mot det formsvajiga Uppsala-laget. Drygt fem minuter in i första perioden drämde Linus Rotbakken in 1-0 och Almtuna ökade sedan på ledningen i mittperioden via Patrik Noréns klubba.

”Gäller att gilla läget”

AIK, med a-lagsdebutanten Alexander Nylander, 16, förde spelet under långa stunder men hade svårt att luckra upp gästerna, som dessutom backades upp av en storspelande Alexander Sahlin i AIS-kassen.

– Det var svårt att ta sig in på mål. De spelade en köttmurs-hockey. Våra forwards är duktiga på att utmana, men Almtunaspelarna gick inte fullt ut, utan tog hela tiden den säkra sidan, säger backen Oliver Kylington.

Matchen, inför 3065 betalande, fick dock nerv tack vare AIK:s tidiga reducering i tredje perioden. Men trots viss press från hemmalaget kunde Almtuna hålla ut och bärga tre poäng.

– Det studsade inte med oss och trots att vi hade många fler målchanser än Almtuna så är hockey så här. Det gäller att gilla läget, säger AIK-tränaren Peter Nordström.

Blev ni sönderlästa av Almtuna?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att Almtuna spelar så här varje match.

Västerås tog sin tredje raka seger på hemmaplan när Asplöven besegrades med 4-2. VIK, som inledde hockeyallsvenskan svagt, börjar på allvar utmana om topppositionerna och är uppe på sjundeplats i tabellen. Återigen var VIK-nyförvärvet Robin Jacobsson en av isens främsta.

Malmö Redhawks är ny tvåa i hockeyallsvenskan. Malmö hade en betryggande 3-0-ledning redan efter första perioden men Södertälje kämpade sig tillbaka in i matchen. Närmare än Victor Ahlströms 3-4-mål i slutet av tredje perioden kom dock inte SSK, som har krisstämpel på sig efter fyra raka förluster.

I Himmelstalundshallen tog Vita Hästen en efterlängtad trepoängare mot Björklöven. Efter fyra raka nederlag vaknade Hästen till liv och gjorde 3-1 i andra akten. Henrik Thegel fastställde slutresultatet till 4-1 i sista perioden.