NHL-svepet: Nylander har påbörjat ny svit

Publicerad 2023-12-08

NEW YORK. Lill-Nyllet tycks vara på väg att bli het igen, noterar vi bland mycket annat i nattens NHL-svep.

NATTENS NYA SVIT

Nu verkar William Nylander vara på G igen. Efter succén i Stockholm svalnade han en smula och fick sin sjutton matcher långa, rekordartade svit avklippt.

Men när han i Leafs bortafajt mot Ottawa i natt prickade in det som skulle visa sig bli matchavgörande målet var det tredje matchen i rad han tog sig in i protokollet.

– Att göra mål var trevligt, det har gått ett tag sedan det skedde senast, säger ”Lill-Nyllet” med ett karaktäristiskt leende när han möter media efter 4–3-segern, givetvis i bar överkropp.

Även Calle Järnkrok svarade för ett mål.

NATTENS MEST IMPONERANDE SVIT

LA Kings trivs lika bra ”on the road” som ett framgångsrikt rockband. De tog elfte raka bortasegern i natt – genom att nolla Montreal i Bell Centre – och så bra har inget lag i NHL-historien inlett en säsong tidigare.

– Det låter onekligen rätt bra. Vi har för vana att tona ner sådana bedrifter och bara prata om nästa match, men nu måste vi vara lite stolta över hur bra gruppen varit, säger coachen Todd McLellan efter 4-0-segern.

Adrian Kempe noterades för en assist.

NATTENS ROOKIE-UPPGÖRELSE

18-åriga kompisarna Leo Carlsson och Connor Bedard – som också råkar vara årets hetaste rookies – möttes för första gången på en NHL-is när Anaheim gästade United Center i Chicago i natt.

Facit: 1-0 till Bedard. Bokstavligen. Det blev bara ett mål i matchen – och det assisterade han till.

– Vi möttes bara i ett enda byte men jag hann fråga vad han tyckte om allsången till nationalsången. ”Coolt”, svarade han. Men Leo spelade kanonbra, det var kul att se honom, säger NHL:s nye fixstjärna.

NATTENS NEDSTÄNGNING

New York Islanders har haft en olycksalig förmåga att tappa ledningar och begick vad coachen Lane Lambert kallade en biblisk synd i mötet med Sharks i tisdags, så hela Long Island höll andan under tredje perioden mot Columbus i natt – trots 5-3-ledning med tio minuter kvar.

Men den här gången såg Bo Horvat till att få syndernas förlåtelse med två sena mål inom loppet av 20 sekunder.

– Vi vet exakt vad alla säger om oss och våra sumpade ledningar och ville visa att de har fel, säger Mat Barzal, som även han bidrog till 7-3-segern med två mål.

Pierre Engvall gjorde också ett mål – precis som Blue Jackets Emil Bemström.

NATTENS TREDJEPERIOD

Den stod Calgary Flames för. De låg under med 2-0 mot svårspelade Carolina när slutakten i Saddledome började – men gjorde tre raka mål inom loppet av sex minuter och vände och vann med 3-2.

Rasmus Andersson inledde comebacken med sitt fjärde mål för säsongen – och det var nyckeln.

– Ja, när vi väl fick in det första målet kändes det direkt som att vi skulle vinna. Det var bara en sån kväll, säger skåningen.

NATTENS SCENFÖRÄNDRING

I första perioden var det inte mycket som talade för att Canucks skulle klippa av Minnesotas fyra matcher långa segersvit. Det tog dem så lång tid att avlossa första skottet mot mål att publiken i Rogers Arena hånbuade när det väl skedde.

Men i pausen fick de av allt att döma en ordentlig uppsträckning av coachen Rick Tocchet, för resten av matchen spelade de utomordentlig solid hockey och vann med 2-0.

Nils Höglander, som varit utsökt hela säsongen, gjorde sitt nionde mål.

NATTENS COMEBACK

Andre Burakovsky har på grund av skada inte spelat en match sedan 21:a oktober, men när Seattle i natt tog emot New Jersey fanns han äntligen på isen igen.

Det gick okej, både ”Burra” och Alex Wennberg assisterade till det enda mål hemmalaget gjorde. Men det blev förlust, för de långväga gästerna gjorde två mål – och Jesper Bratt hade assist på det ena av dem.

NATTENS ÖVRIGA RESULTAT

Dallas slog Washington med 5-4 efter straffavgörande, Philadelphia sänkte Arizona med 4-1 och Winnipeg tog en blytung 4-2-seger borta mot Colorado (Axel Jonsson-Fjällby noterades för en assist).

NATTENS SVENSKAR

• Fabian Zetterlund, San Jose Sharks – Med ett mål och en avgörande assist hörde han till de verkliga organisatörerna bakom hajarnas senaste sensation till seger.