NHL

Här blir Henrik Lundqvists ”odödlig” i New York – tröjan hissad i taket

”Så lycklig – nu ska vi fira natten lång”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Sagan är komplett.

Henrik Lundqvists tröja hänger i Madison Square Garden-taket – för evigt.

– Jag är lite överväldigad, men så lycklig. Nu ska vi fira natten lång, säger den svenske New York-ikonen till Sportbladet efter den emotionella ceremoni som bara de allra mest legendariska föräras.

Först kom Covid, sedan tvingades han avsluta karriären av hälsoskäl.

Henrik Lundqvist fick aldrig någon riktig chans att ta farväl av fansen i Madison Square Garden medan han fortfarande var aktiv.

Men det tog han med råge igen i natt när hans tröja hissades upp i taket vid en ceremoni på Manhattan som liknade rena rama väckelsemötet. 

Den klassiska HEN-RIK-ramsan ekade praktiskt taget oavbrutet i en timme, på decibeltal som svenska myndigheter definitivt hade invänt mot, och under tiden överöstes han – sittande på ett podium i ena änden av rinken med hela sin familj, inklusive tvillingbrodern Joel – av presenter och lovord..

– Ja, jag är lite överväldigad, men så lycklig. Det var fantastiskt på alla vis, säger hyllningsobjektet när vi når honom strax efteråt.

Tennislegendaren, tillika ”Henkes” nära vän, John McEnroe kom ut på isen med specialdesignad Hagström-gitarr, de före detta lagkamraterna med Mika Zibanejad i spetsen räckte över en uppsättning exklusiva årgångsviner och New York Rangers-organisationen bidrog med såväl en jättelik Louis Vuitton-koffert (för kostymerna…) som en tavla i vilken samtliga puckar från NHL-karriärens 74 nollor sprängts in.

Kevin Weekes, målvaktskollegan Lundqvist ursprungligen tog jobbet av, höll ett långt tal om hur svensken nu inte bara är Rangers-legendar utan en tvättäkta New York-ikon.

Sedan fick ”King Henrik” själv ordet.

– Jag har saknat er, hälsade han och möttes ånyo av ett öronbedövande vrål.

”Verkligen ett minne för livet”

Under det tolv minuter långa tal som följde lyckades han hålla känslorna i styr, i alla fall hjälpligt – även när han tackade hustrun Therese och döttrarna Charlise och Juli.

Men när nummer 30 till slut sakta glad upp mot takåsarna, för sin rättmätiga plats i en rad av odödliga tröjnummer, blänkte det definitivt till i de blå ögonen.

– Det var verkligen ett minne för livet. Nu ska vi fira natten lång, säger ”Henke”. 

Ja, efter högtiden på den gamla arbetsplatsen tog jubilaren med sig sina drygt 100 gäster – varav 60 influgna från Sverige – till en exklusiv klubb på södra Manhattan för efterfest och den lär fortfarande pågå

Oavsett när du läser den här texten…

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Henrik Lundqvist rör när han fick sin tröja hissad i taket. Före det fick han presenter, bland annat en elgitarr av vännen John McEnroe.
Publisert:

LÄS VIDARE

BJURMAN: En sista gång: HEN-RIK! HEN-RIK! HEN-RIK!

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Henrik Lundqvist

Wayne Gretzky

Madison Square Garden

New York Rangers