DÅ: Böjde hockeyvisir NU: Tränar Tre Kronor

Uppdaterad 2015-08-29 | Publicerad 2015-08-28

Att han över huvud taget blev tränare var ”hundra procent slump”.

Nu blir Rikard Grönborg, 47, ny förbundskapten för folkkära Tre Kronor.

Hans första uppdrag som huvudtränare på seniornivå.

– Visst, jag har gått en annorlunda väg, men det är inte många som har den erfarenheten av internationell hockey som jag har. Och det är ändå det vi håller på med, säger han.

Sportbladet berättar historien om killen från Huddinge som nu tar över Tre Kronor.

Egentligen tillträder Rikard Grönborg först efter VM i maj. Den här säsongen är hans huvuduppdrag att leda Juniorkronorna i JVM och sedan assistera Pär Mårts under VM i Ryssland.

Men därefter leder Grönborg Tre Kronor i minst tre år framåt. Redan i tisdags presenterade Ishockeyförbundet sitt beslut på en presskonferens.

Grönborg inleder nya jobbet med en rivstart: att coacha ett svenskt stjärnlag under World Cup i Toronto. Turneringen som på förhand har kallats ”den bästa någonsin”.

”Särklass bästa matchcoachen”

Generalsekreterare Tommy Boustedt har varit högst delaktig i rekryteringsprocessen. Och för Boustedt var Grönborg ett självklart val.

– Ja, vi tycker Rikard uppfyller alla kvalifikationer som jobbet kräver.

Boustedt har tidigare hyllat Grönborgs förmåga att organisera ett försvarsspel:

– Jag har aldrig träffat någon som kan så mycket om försvarsspel i egen zon.

I tisdags tog han fram ännu större ord när han skulle beskriva Grönborgs styrka som coach:

– Rikard är den i särklass bästa matchcoach som vi någonsin har haft i svensk ishockey. Han jobbar med att varje byte är unikt och det är diverse uträkningar så att spelarna får rätt istid och att dagsformen är avgörande. Även de NHL-spelare vi har pratat med har sagt att Rikard är den bästa matchcoach de har spelat för, säger Boustedt.

Rikard Grönborg har en annorlunda bakgrund jämfört med egentligen alla tidigare förbundskaptener. Ingen framgångsrik spelarkarriär bakom sig eller någon erfarenhet av att vara huvudtränare på seniornivå.

”Om du frågar min fru...”

Det sistnämnda lägger han inte någon större vikt vid:

– Visst är det en annorlunda väg, men jag har trots allt jobbat med Tre Kronor sedan 2008 med många proffs och seniorspelare och gjort två OS-turneringar. Jag känner mig trygg att jobba som huvudansvarig även på den här nivån. Säg så här: det är inte många som har den erfarenheten av internationell hockey som jag har och det är ändå det vi håller på med.

Rikard Grönborg har levt ett liv där det mesta har kretsat runt ishockey. Han är gift med amerikanska Dawnie och tillsammans har de dottern Chloe, som nu är tre år.

– Om du frågar min fru är hockey allt, haha. Jo, men det är väldigt mycket. För mig är hockeyn inte bara att släppa trissan och spela, det är så mycket mer. Många av mina bästa kamrater är involverad i hockeyn, då är det svårt att undvika diskussioner. Därför är det skönt med balansen från min fru, som knappt visste vad hockey var innan vi träffades. Ibland är det skönt att prata om något helt annat. Speciellt när man har blivit pappa, berättade han för två år sedan.

Dottern Chloe föddes för övrigt mitt under VM-turneringen 2012, samma dag som Sverige mötte Ryssland. Grönborg var med vid födseln, åkte sedan direkt till Globen och coachade laget för att efter matchen åka tillbaka till sjukhuset och sova med familjen.

Uppväxten i Huddinge handlade till stor del om ishockey.

Vid sidan av sitt största intresse präglades tonåren en hel del av arbete i familjeföretaget. Pappa Grönborg var en stor innovatör och uppfann både ett speciellt visir och de så kallade Step In-skridskoskyddet. Tillverkningen skedde till stor del i källaren hemma i Huddinge och sonen var i högsta grad delaktig:

– Det var barnarbete på hög nivå, haha. Jag satt och värmde och böjde visir och punktsvetsade galler bland annat. Det blev en del brännblåsor på händerna, men det var bra extrapengar. Jag lärde mig att pengar inte bara är något som ramlar ner från himlen, berättade han i en intervju med Sportbladet.

Lade av – 26 år gammal

Han var 18 år då han debuterade för Huddinge i division 1.

Tre år senare blev det studier och spel för St. Cloud State University i USA. Efter ytterligare tre år återvände han till Sverige och spel i dåvarande division 1.

Du la av redan när du var 26 år.

– Ja, jag kände att jag blir nog inte mycket bättre än så här…

Vilken spelartyp var du?

– Defensiv back, i slutändan i alla fall. Jag var offensiv back när jag var pojklagsspelare men sedan blev jag mer och mer defensiv.

Men redan som 26-åring kände alltså Grönborg att han inte skulle komma så mycket längre och gav upp den aktiva karriären.

Han valde att flytta tillbaka till USA med ett mål: att fullfölja sina studier.

– Jag åkte inte över för att bli tränare. Jag hade en halvfärdig utbildning i USA och kände att om jag väntar några år till kan det vara kört. För mig var det väldigt viktigt att få den färdig, det var största anledningen till att jag flyttade tillbaka.

Storbråk med rysk kapten

Enligt honom själv var det ”hundra procent slump” att han kom in på tränarbanan.

– När jag kom tillbaka till skolan var det samma tränare som när jag var där första gången.De frågade om jag ville hjälpa till och flytta lite puckar. Det var fantastiskt roligt att jobba med grupprocesser och individuella spelare. En helt ny värld öppnade sig. Sedan har det nästan bara rullat på, har han berättat.

Efter åtta år i amerikanska college- och juniorligor handplockades Rikard Grönborg av Tommy Boustedt, som då var landslagschef. Första uppdraget var videocoach och scout för Juniorkronorna.

Tio år senare har han avancerat högst upp i hierarkin, som ny förbundskapten för Tre Kronor.

Att skriva om Rikard Grönborg utan att komma in på hans heta temperament är mer eller mindre omöjligt.

Under sina år bredvid Pär Mårts har han hamnat i heta bråk med kanadensiska coacher som Ted Nolan (då Lettlands förbundskapten) och Barry Trots. Och inte minst med den ryske förbundskapten Oleg Znarok.

Under semifinalen i VM i Minsk 2014 rök de två ihop och det slutade med att båda blev avstängda under den sista matchen i turneringen.

– Det är inget planerat från min sida, för mig är det frågan om passion och hockeyn betyder mycket, jag kan inte ändra på mig själv. Jag kommer alltid stå upp för Sverige och svenska spelare om det behövs, vi ska inte ta något baksäte någonstans.

Men efter det uppmärksammade bråket med Znarok var han också självkritisk:

– Det är situationer man lär sig av. Framför allt var det tufft att inte få vara med i bronsmatchen, det var jobbigast. Att det blir skriverier får man ta, så funkar det och det rörde mig inte speciellt mycket i ryggen. Men att missa matcher och chansen att stödja sitt lag – det vill man aldrig göra.

Nu är har den hetlevrade killen från Huddinge avancerat och tagit över svensk ishockeys mest prestigefyllda jobb:

– Jag känner stolthet och ödmjukhet. Det är en skön känsla och samtidigt ett ganska naturligt steg faktiskt eftersom jag har varit med ganska mycket. Vi har mycket hockeygodis framför oss och jag känner mig priviligerad att få vara med på den här resan, säger Rikard Grönborg.

Följ ämnen i artikeln