"Vet inte om det gör ligan bättre"

Nu kan SHL införa NHL-regler

Av: Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
I matchen mellan Rögle och Skellefteå i början av januari blev det ett misstag som domarbasen erkänner. Nu diskuteras regeländringar likt i NHL.
Foto: TT
I matchen mellan Rögle och Skellefteå i början av januari blev det ett misstag som domarbasen erkänner. Nu diskuteras regeländringar likt i NHL.

HOCKEY

Coach challenge i svensk ishockey, eller inte?

I onsdags var frågan upp på ett sportchefsmöte.

– Jag är tveksam till att vi inför det, säger SHLs sportchef Johan Hemlin.

SHL är inne i ett avgörande skede.

Många matcher på kort tid och nu, under våren, avgörs det vilka lag som tvingas kvala sig kvar i SHL och vilka lag som går till slutspel.

Mycket på spel och givetvis hamnar domarna i fokus, det gör de alltid när jämna matcher avgörs.

Utvisning? Mål? Offside? Filmning?

Baserat på att man tar bedömningar från hela regelverket, och inte enbart tacklingar och kontakter, så kommer man nog upp till 1 000 bedömningar per match på överträdelser/tolkningar av regelverket.

Godkände felaktigt mål

Det finns alltså många beslut som tas under en match och givetvis inträffar fel, som när Skellefteå spelade mot Rögle i förra veckan och det var för många spelare på isen när Skellefteå gjorde ett mål.

Eller som när Leksands Ben Youds trippades av en Örebro-spelare i går kväll och i momentet därefter gjorde hemmalaget mål i Behrn Arena.

– Vi gjorde ett misstag i matchen mellan Skellefteå och Rögle. Domarna var inte uppmärksamma på Skellefteås byte. Bara att beklaga, säger SHLs domarchef Peter Andersson.

En stor skillnad från tidigare är att varje match i dag bevakas av CMores sju hd-kameror som ser i stort sett varje centimeter av isen. Misstag av domarna kan highlightas och sociala medier gör att klippen ofta blir virala succéer, på gott och ont.

Tränarna kan utmana domaren

I NHL har man infört coach challenge och där kan tränarna utmana ett domslut och kontrollera om det varit offside precis innan målet eller om laget som gjort mål varit skyldig till målvakts-interference. 

Det vill säga en ganska begränsad utmaning av domarens beslut på isen.

Nu höjs röster för att SHL inför granskningar vid mål.

Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson menar att tiden är mogen och att SHL redan har tekniken.

Men har får inte mycket medhåll.

– För det första så kollar situationsrummet redan målvakts-interference. Ska vi ha kameror vid blå-linjerna också, som har total-koll på offside, så blir det en extra kostnad, säger domarbasen Peter Andersson.

Bossen: Jag är tveksam

I onsdags hade sportcheferna i SHL möte i Stockholm.

De diskuterade tacklingar och rädslan för att de ska försvinna från SHL i och med de många avstängningarna för knätacklingar och huvudtacklingar.

Och möjligheten att införa någon form av utmaning av domslut i en strävan att skapa ”den perfekta matchen” där allt är korrekt, perfekt och vi har noll misstag från domarna.

– Jag är tveksam till. Tror inte vi har det i SHL i framtiden. Jag stänger inga dörrar helt till förändringen. Men vet inte om det gör ligan bättre, säger sportchefen Johan Hemlin.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!