Blackhawks skräll – slog regerande mästarna

Publicerad:

HOCKEY

NEW YORK. Chicago Blackhawks är årets stora, positiva överraskning i NHL.

I natt visade de att de verkligen är ”på riktigt” genom att slå regerande mästarna.

– Vi spelade ingen vidare hockey. Men vi hittade ändå ett sätt att vinna och det är det bra lag gör, säger Sverige-bekante coachen Jeremy Colliton efter den 5-4-triumf som säkrades på straffar.

Ja, Minnesota Wild och Florida Panthers har också överträffat förväntningarna – liksom LA Kings. Men de två förstnämnda sågs ändå som potentiella slutspelskandidater innan säsongen startade – och de sistnämnda befinner sig fortfarande en bra bit under slutspelsstrecket i västra divisionen.

Chicago Blackhawks skulle vara ett bottenlag men jagar i toppen av Central med Tampa, Florida och Carolina, så de är tveklöst det stora skrällaget

Och som sagt: Den statusen befäste de med en 5-4-seger, efter straffavgörande, mot självaste Tampa Bay Lightning hemma i United Center i natt.

– Vi spelade ingen vidare hockey. Men vi hittade ändå ett sätt att vinna och det är det bra lag gör, säger förre Mora-tränaren Jeremy Colliton till nhl.com.

– Det gjorde Tampa igår natt. Då förtjänade vi att vinna och i natt gjorde dom det. Men vi höll i och överlevde. Det är mycket bra.

Svenske backen Adam Boqvist svarade för två assist för Hawks – och Victor Hedman hade en för Lightning.

▪▪▪

En bra bit in i andra perioden låg San Jose under med 3-0 mot bittra rivalen Vegas, så att de till slut ändå fick ändå poäng – efter sen 4-4-kvittering av Kevin Labanc - får ses som en framgång.

På övertid kunde dock Max Pacioretty säkra segern åt de gyllene riddarna.

Erik Karlsson, som återigen såg vass ut, stod för två assist – och hans namne i Vegas, William, för en.

I Knights kasse gjorde Oskar Dansk – som är svensk… – säsongsdebut och stoppade 25 av 29 skott.

▪▪▪

Nyss nämnda Minnesota fortsätter verkligen övertyga. I natt tvålade de till Arizona med 5-1 på bortaplan. Mats Zuccarello gjorde ett mål och spelade fram till ett och Jonas Brodin stod för framspelningen till ett annat.

Niklas Hjalmarsson hade assist på Coyotes tröstmål.

▪▪▪

Anaheim lyckades kriga sig till en poäng mot Colorado i Denver, efter mål av Jakob Silfverberg och assist av Rickard Rakell. Men på övertid fick de ge sig. Då satte Valeri Nichuskin avgörande 3-2 för hemmalaget.

▪▪▪

Övertid, och samma siffror, blev det mellan LA Kings och St. Louis. Men där var det gästerna som vann. Hjälte: Mike Hoffman.

Tobias Björnfot assisterade till ett av hemmamålen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!