Nådde milstolpen 500 mål och gjorde hattrick samma kväll

Publicerad 2023-01-19

NEW YORK. Tampas skyttekung Steven Stamkos nådde milstolpen 500 mål i natt – och passade samtidigt på att fullborda ett hattrick.

– Jag är väldigt lyckligt över att ha fått göra detta med en och samma klubb, säger han efter en 5-2-knock som kan vara slutet för Vancouver-coachen Bruce Boudreau.

Han stod på 499 innan matchen i Rogers Arena började och det dröjde inte mer än fyra minuter och 40 sekunder förrän Steven Stamkos med ett litet skott från nära håll blev den 47:e spelaren i NHL:s över 100-åriga historia att spränga 500-barriären.

Ögonblicket senare utbröt rena tv-pucksglädjen på isen. Hela laget kom ut från båset för att fira med sin kapten – och Vancouver-publiken visade klass genom att förära honom en stående ovation.

PLUS: Stjärnans förvandling: ”Har aldrig känt mig så genomtränad”

– Det uppskattade jag verkligen, säger ”Stammer” till tv-kanalen TNT efteråt.

– Alltihop känns förstås fantastiskt. När sånt här händer tar man sig lite tid att reflektera över allt som hänt och jag är väldigt lycklig över att jag fått göra det här med en och samma klubb och jag känner också enorm tacksamhet visavi alla lagkamrater i Tampa genom åren.

Stamkos.

500-baljan var dock bara början för 32-åringen från Ontario. Han fullbordade ett hattrick innan kvällen var över och med den ledde han Lightning till 5-2-seger.

Vilket förstås var en smärre katastrof för Canucks. I det lägret hoppades man att skrällsegern mot Carolina i söndags skulle innebära en vändning, men icke. Mot Bolts såg det lika taffligt ut som vanligt.

– Vi låg under med 4-0 efter en period. Så kan man inte börja. Det är helt enkelt inte tillräckligt bra, suckar backen Quinn Hughes.

Frågan är om hårt ansatte coachen Bruce Boudreau överlever förlusten. Det är inte alls otänkbart att han ersatts av någon annan i nästa match, mot Colorado natten till lördag.

Rickard Rakell såg till att Pittsburgh Penguins fick med sig en poäng hem från Ottawa genom att i ett powerplay i mitten av tredje perioden vispa in 4-4 på Cam Talbot.

Men mer än så blev det inte. Redan 25 sekunder in i den förlängning som till slut följde prickade Senators kapten Brady Tkachuk in avgörande 5-4.

– Vi steppade upp i en riktigt underhållande match, säger hjälten.

Marcus Pettersson hörde till gästernas allra bästa pjäser och noterades för två assist.

Under första halvan hängde New York Islanders med bra i nattens fajt mot Boston Bruins på Long Island, och hade till och 1-0-ledning efter första perioden – men sedan tryckte serieledarna till på gasen, gjorde fyra raka mål och vann med 4-1.

Det innebar att Linus Ullmark, som stoppade 25 skott, kunde föra sin 100:e NHL-seger till handlingarna.

– Jag kunde inte vara gladare. Det har varit överväldigande att spela med det här elitlaget, säger han.

Svenske backen Sebastian Aho assisterade till Islanders tröstmål.

Förlusten mot Chicago förra veckan blev verkligen droppen för regerande mästarna.

Efter den har de spelat som om de var utsända på helt uppdrag av gud själv och knockat både Ottawa och Detroit – och inatt körde de över Calgary av bara farten.

Redan efter en period hade de 3-0-ledning, slog sedan av på farten och vann till slut med 4-1.

Finländarna Mikki Rantanen och Artturi Lehkonen gjorde två mål vardera och svenskduon Elias Lindholm och Rasmus Andersson assisterade till gästernas enda mål.

Köp dina hockeytröjor i Sportbladet Shop här!