Det var rekordfyrverkeri, det small och det fräste.

Det kändes redan som nyår när jag satt och njöt av norrlandsdramat mellan Luleå och Skellefteå.

Men det är ombytta roller i tabellen.

Skellefteå spelar i sin egen division den här hösten.

Det blev 3-2 till Skellefteå på straffar till slut och det var inget snack om att de var värda segern.

Skellefteå har all den spets Luleå saknar den här vintern.

Den här matchen började annars med en rekordjakt, då Skellefteås målvakt Linus Söderström hållit tre raka nollor och bara var 7.28 minuter från att sno Alexander Salaks tio år gamla rekord i längst hållen nolla.

Det höll på ett spricka redan efter några sekunder.

Efter slarv av backen Arvid Lundberg, fick Mario Kempe fritt läge och sedan var Juhani Tyrväinen lika fri på returen.

Men Söderström gjorde två rekordräddningar.

Sedan 1-0 till Skellefteå efter bara 53 sekunder, då Tom Kühnhackl kunde slå in en perfekt passning från Andreas Wingerli.

Sedan hann klockan ticka förbi de 7.38, som krävde för rekord och årets fynd i SHL var ensam om rekordet.

Linus Söderström har varit en sensation i Skellefteå, då ingen ens kunde ha drömt om att han skulle vara så här bra.

Står där ensam med rekordet

Jag gick igenom alla rankningar av nyförvärv inför den här säsongen och Linus fanns inte med på en enda lista. Inte ens på Sportbladets som innehöll 50 namn.

Det var helt naturligt.

Så låga var förväntningarna på en målvakt som kämpat i motvind i fem vintrar efter genombrottet i HV71 guldsäsongen 2016/17 och som förklarar att Skellefteå bara skrev ett ettårskontrakt.

Det var Frölunda Lasse Johansson, Brynäs Andreas Lindbäck, HV71:s finländske stjärna Joni Ortio och i viss mån Malmös Adam Werner som drog blickarna till sig.

Nu står Linus Söderström där ensam med rekordet.

228 minuter och 39 sekunder är vad som gäller idag och det hade förmodligen varit ännu längre om inte Skellefteås back Petter Granberg dragit på sig fem minuter och matchstraff 9.18 in i andra perioden.

Då hade Linus Lindström ökat på till 2-0 till västerbottningarna redan i den första perioden och Skellefteå hade tokdominerat den andra fram till utvisningen.

Jag tyckte inte det var så farligt när Granberg åkte på Juhani Tyrväinen, även om det var en solklar tvåa.  Men det var både onödigt och vårdslöst på samma gång och då smällen delvis tog i huvudet, vet alla var ribban ligger i svensk hockey numera.

Det var rejält irriterat där ett tag, men Luleå fick en väg in i matchen.

Einar Emanuelsson kunde också lyfta in reduceringen 2-1 i det numerära överläget och sedan avslutade Konstantin Komarek med att stöta in 2-2 med bara två sekunder kvar.

Det stod sig också efter en ganska händelsefattig sista period.

Luleås mörka straffstatistik

Inte så konstigt kanske med tanke på att de tre senaste mötena mellan lagen avgjorts först på straffar.

Skellefteå har vunnit alla tre och nu blev det en fjärde, då Rickard Hugg var den ende som gjorde mål.

Luleås svaghet är ju den offensiva spetsen och det märks även i säsongens straffläggningar.

På 20 försök har de gjort ett enda mål.

Sedan avslutades allt med ett litet tumult då Leo Komarov och Jonathan Pudas skulle tacka varandra efter matchen.

Det var inga artighetsfraser direkt.

Men kul att se lite känslor för en gångs skull.

Linus Söderströms långa nolla var inte enda rekordet i den här matchen.

Skellefteå utökar ju sin rekordsvit varje gång de vinner, sedan de tangerade det tidigare rekordet efter tolv vunna matcher.

Nu är de uppe i femton.

Vinner de även hemma mot HV71 den 3 januari tangerar de Färjestads SHL-rekord på 16 raka från säsongen 2001/02.

Brynäs hamnade i underläge med 0-3 direkt i första perioden för andra matchen i rad.

Hemma mot Luleå i onsdags lyckades de vända och vinna med 7-4.

Nu hämtade de in Rögles ledning och kvitterade till 3-3, men sedan var det slut på på det roliga.

Formstarka Rögle gjorde ett nytt ryck och vann med 8-5 till slut.

Ett riktigt målfyrverkeri.

Det var sex matcher i hockeyallsvenskan den här kvällen också och Modo förlorade toppmötet hemma mot Björklöven som vann med 4-1.

Andra raka förlusten för Modo, som fick sin långa segersvit bruten mot Östersund så sent som i torsdag.

Är ångermanlänningarna inne i säsongens första formsvacka?